Een lagere hypotheek door een leaseauto: kan dat?

Een lagere hypotheek door een leaseauto: kan dat?

Leningen zijn van invloed op uw maximale hypotheekbedrag. Private leaseauto’s zijn daarop géén uitzondering. Sterker nog: zo’n auto telt binnenkort nóg zwaarder mee op uw leenvermogen. 
 
Steeds meer Nederlanders leasen een niet-zakelijke auto. Dat is logisch, want zo’n betaalstructuur heeft verschillende voordelen. Je bent bijvoorbeeld automatisch verzekerd in het geval van schade – voor één voorspelbaar bedrag per maand. 
 
Let wel: een auto leasen is niet altijd gunstig. Een van de nadelen is bijvoorbeeld dat dit effect heeft op wat u maximaal mag lenen wanneer u een huis wilt kopen. 
 
Een private leaseauto is tenslotte een lening – een leningen worden geregistreerd door het Bureau Krediet Registratie (BKR). Heet u een lening? Dan wordt de hoogte van die lening, in dit geval van de leaseauto, door het BKR achter uw naam gezet. 
 
Voorbeeld 
Stel – u leaset een auto voor een bedrag van €300 per maand en voor een termijn van vijf jaar. Dat komt neer op een totaalbedrag van €18.000. 
 
U heeft vervolgens een hypotheek voor een nieuw huis nodig en kunt, op basis van uw inkomen, een bedrag van €250.000 lenen. Banken houden bij deze berekening echter ook rekening met openstaande leningen, waaronder de leaseauto. Het kan daarom zo zijn dat het maximaal te lenen bedrag zomaar met enkele tienduizenden euro’s keldert, afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag. 
 
Van 65 naar 100 procent 
En er is meer slecht nieuws voor particulieren die leasen. Het totale leasebedrag telde namelijk tot 1 april 2022 voor 65 procent mee in deze berekeningen. Dit is inmiddels 100 procent – de volle mep. Dat houdt grofweg in dat uw maximale hypotheek nóg verder daalt. 
 
Lang verhaal kort: leasen heeft vele voordelen, maar het loont altijd om eerst te checken hoe hoog de invloed hiervan op uw maximale hypotheek is. 

Gerelateerde Artikelen

Autoverhuur op vakantie: welke verzekering heb ik nodig?

Het korte antwoord op deze vraag? Dat hangt af van het bedrijf waarbij u de auto huurt. Het langere antwoord? Dat vindt u hieronder. Welke verzekering moet ik minstens afsluiten? Een reis-, maar ook een autoverzekering verzekert géén schade aan een gehuurde auto. Dit...

read more

5 redenen waarom veel zzp’ers géén AOV hebben

Slechts iets meer dan 20% van alle zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat heeft verschillende redenen die we hieronder toelichten. 1. ‘De verzekering is te duur’ De belangrijkste reden achter het gebrek aan een verzekering bij...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707