Een eventuele krimp van Schiphol is mogelijk schadelijk voor de economie

Een eventuele krimp van Schiphol is mogelijk schadelijk voor de economie

Schiphol is de laatste tijd veelal negatief in het nieuws geweest. Critici stellen daarbij dat de luchthaven moet krimpen. Dit zou beter zijn voor het milieu, geluidsoverlast en de immense drukte waarmee het vliegveld mee te maken heeft. Economen waarschuwen echter dat zo’n krimp ook verkeerd kan uitpakken.

Een manier om een krimp te verwezenlijken, is door het terugbrengen van het maximumaantal vluchten. Het kabinet wil dit doen door de vluchten vanaf november 2023 terug te brengen: van 500.000 naar 440.000.

Kritiek
Verschillende milieuorganisaties en bewonersgroepen hebben dit nieuws bejubelend ontvangen, maar er klinken ook andere klanken. Zo reageerde Barin, de belangenorganisatie voor airliners op Schiphol, verbaasd. Directeur Marnix Fruitema vreest dat vliegvelden in andere landen van deze krimp profiteren, zo meldt RTVNH.

De Vereniging voor Verkeersvliegers (VNV) is eveneens kritisch. Zij stellen dat het besluit onnodig is en tot banenverlies kan leiden. Het IATA, het mondiale samenwerkingsorgaan binnen de luchtvaart, denkt dat de maatregelen niet werken om de stikstofuitstoot te beperken. Volgens hen is de luchtvaart slechts voor één procent van deze uitstoot verantwoordelijk.

De KLM stelt tenslotte dat het besluit ‘dramatisch’ is voor de bereikbaarheid van Nederland en géén impact heeft op het klimaat. Neerlands’ trots stelt bovendien dat de maatregelen haaks staan op het regeerakkoord.

Voorstanders
Voorstanders van het besluit zijn er echter ook. Onder hen bevindt zich onder meer PUSH, een Uithoornse bewonersorganisatie. Zij denken dat een eventuele krimp de bewoners van onder meer Uithoorn en Aalsmeer ten goede komt.

De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland spreekt zelfs van een historisch besluit. Volgens hen heeft het kabinet hiermee laten zien mensen boven de groei van Schiphol te plaatsen.

Bron: RTVNH

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707