Drie voorbeelden van wijzigingen uit het Belastingplan 2022

Drie voorbeelden van wijzigingen uit het Belastingplan 2022


Het nieuwe Belastingplan is inmiddels gepresenteerd en zoals ieder jaar, brengt dat weer de nodige wijzigingen met zich mee. We nemen de drie meest in het oog springende veranderingen in dit artikel met u door.

Om te beginnen: er is dit jaar niet gek veel veranderd. De meeste veranderingen zijn continueringen van wijzigingen die ook al in het Belastingplan van 2021 stonden. Veranderingen die wél worden doorgevoerd hebben met name betrekking op belastingen op het gebied van wonen en werken, duurzaamheid en starters.

Het gebrek aan grote wijzigingen heeft natuurlijk alles te maken met de demissionaire status van het kabinet in 2021. We willen desondanks niet voorbijgaan aan de drie onderstaande veranderingen.

Nieuwe belastingschijven en -tarieven voor de vennootschapsbelasting

De schrijfgrens voor het hoogste belastingtarief wordt in 2022 verhoogd: van €245.000 naar €395.000. Dat houdt in dat u dan vijftien procent vennootschapsbelasting betaalt over een winst tot €395.000.

Heeft u winst hoger dan €395.000? Dan betaalt u 25 procent over het deel daarboven.

Verlaging van de zelfstandigenaftrek

Dat de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd, is geen verrassing. Het kabinet maakte namelijk al eerder bekend deze stapsgewijs omlaag te willen brengen naar €3.240 in 2036. Het komende jaar bedraagt de zelfstandigenaftrek in ieder geval €6.310. Dat is desondanks een behoorlijke verlaging ten opzichte van dit jaar: de aftrek staat nu nog op €6.670. Het kabinet tracht daarmee de belastingverschillen tussen zzp’ers en werknemers in loondienst te verkleinen.

Voordelen voor duurzame investeringen

Tot slot zijn er in 2022 méér fiscale voordelen voor duurzame investeerders. De aftrekbare percentages voor de MIA, de milieu- en investeringsaftrek, gaan namelijk omhoog naar 45, 36 of 27 procent. Ze staan momenteel nog op 36, 27 en 13,5 procent.

Gerelateerde Artikelen

Voor déze verzekeringen betaalt u mogelijk teveel

De autoverzekering en de reisverzekeringen zijn voorbeelden van verzekeringen waarvoor u mogelijk een teveel aan premie betaalt. We leggen u hieronder uit waarom én bij welke varianten dit nog meer het geval is. Autoverzekeringen De autoverzekering staat op nummer één...

Lees meer

Kantoren ondergaan een make-over na corona

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat niet alleen de manier van werken, maar ook de plaats waar we dit doen flink is veranderd. Dat meldt Metro. De krant meldt dat na een onderzoek van Protime, een Belgische marktleider in personeelsplanning. Protime stelt dat ruim één...

Lees meer

De afkoeling van de huizenmarkt zet door: hoe kan dat?

Volgens recente cijfers van de makelaarsvereniging NVM daalden de huizenprijzen in het derde kwartaal opnieuw. Makelaars stellen dan ook dat de markt op een keerpunt staat. De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal met 5,8% gedaald ten opzichte van het...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707