Dividendbelasting vermijden door schuiven met aandelen?

Dividendbelasting vermijden door schuiven met aandelen?


Om betaling van dividendbelasting uit de weg te gaan, worden creatieve constructies bedacht. Wanneer u zich aan de wet wilt houden, hebben die constructies één ding gemeen: ze werken niet. Dat geldt ook voor het steeds schuiven met het eigendom van aandelen.

Uitgeleend


Zo speelde onlangs voor het Gerechtshof Amsterdam een hoger beroep tegen een Nederlandse dochtermaatschappij van een Amerikaanse financiële instelling. Het bedrijf kocht tussen 2006 en 2010 voor ongeveer 7 miljard euro aandelen van AEX-fondsen. Die werden uitgeleend aan een Brits zusterbedrijf. Elk jaar, rond de tijd dat dividend werd uitgekeerd, kreeg het Nederlandse bedrijf de aandelen weer in bezit.

Juridisch eigenaar


Zo dacht men de dividendbelasting te kunnen verrekenen met de vennootschapsbelasting. Het Gerechtshof keurde de constructie af, omdat het Nederlandse bedrijf ten tijde van de dividendbetaling geen juridisch eigenaar van de aandelen was. Meer weten over hoe met dit soort zaken om te gaan? Ons kantoor staat voor u klaar.

  • Wanneer u zich aan de wet houdt, werken constructies om dividendbelasting te vermijden niet.
  • Dat geldt ook voor het steeds schuiven met het eigendom van aandelen.

Gerelateerde Artikelen

Eigen stroom voor een bedrijf: wat zijn de voordelen?

We hoeven u er waarschijnlijk niet meer te wijzen op het feit dat de energieprijzen momenteel door het dak gaan. Sommige bedrijven lossen dit op door zelf hun energie op te wekken. Dat kan, mits juist uitgevoerd, inderdaad de nodige voordelen hebben. Het toenemende...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707