Dividendbelasting vermijden door schuiven met aandelen?

Dividendbelasting vermijden door schuiven met aandelen?


Om betaling van dividendbelasting uit de weg te gaan, worden creatieve constructies bedacht. Wanneer u zich aan de wet wilt houden, hebben die constructies één ding gemeen: ze werken niet. Dat geldt ook voor het steeds schuiven met het eigendom van aandelen.

Uitgeleend


Zo speelde onlangs voor het Gerechtshof Amsterdam een hoger beroep tegen een Nederlandse dochtermaatschappij van een Amerikaanse financiële instelling. Het bedrijf kocht tussen 2006 en 2010 voor ongeveer 7 miljard euro aandelen van AEX-fondsen. Die werden uitgeleend aan een Brits zusterbedrijf. Elk jaar, rond de tijd dat dividend werd uitgekeerd, kreeg het Nederlandse bedrijf de aandelen weer in bezit.

Juridisch eigenaar


Zo dacht men de dividendbelasting te kunnen verrekenen met de vennootschapsbelasting. Het Gerechtshof keurde de constructie af, omdat het Nederlandse bedrijf ten tijde van de dividendbetaling geen juridisch eigenaar van de aandelen was. Meer weten over hoe met dit soort zaken om te gaan? Ons kantoor staat voor u klaar.

  • Wanneer u zich aan de wet houdt, werken constructies om dividendbelasting te vermijden niet.
  • Dat geldt ook voor het steeds schuiven met het eigendom van aandelen.

Gerelateerde Artikelen

Deze verzekeringen heeft u nodig voor uw koopwoning

Heeft u een huis gekocht? Gefeliciteerd! Een koopwoning markeert een nieuw begin en we durven erom te wedden dat u staat te popelen om de eerste verhuisdozen over de drempel te tillen. Toch moet er ook nog het een en ander gebeuren op het gebied van administratie. De...

Lees meer

Vijf belangrijke verzekeringen voor bouwondernemers

Ondernemers worden nogal eens geconfronteerd met de mogelijkheid om allerlei verzekeringen af te sluiten. Deze zijn niet altijd nodig. Een grafisch vormgever loopt doorgaans tenslotte minder risico dan een bouwondernemer, wat de vraag of een verzekering raadzaam is...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707