…ten opzichte van andere bedrijfsvormen. Lees snel verder voor meer info!
1. U bent niet aansprakelijk voor eventuele schade
Een eigenaar van een eenmanszaak kan met zijn of haar privévermogen aansprakelijk worden gehouden wanneer er op de werkvloer iets misgaat. Een behoorlijk precaire situatie, vanzelfsprekend.
Dit is in principe niet zo bij een besloten vennootschap. De zaak kan dan weliswaar failliet gaan, maar schuldeisers kunnen zich niet beroepen op het eigen vermogen.
We zeggen in principe omdat er wél uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld in het geval van onbehoorlijk bestuur.
2. Het kan fiscaal voordeliger zijn
Maakt u meer dan €150.000 winst per jaar? Dan kan het fiscaal slimmer zijn om een besloten vennootschap te hebben, bijvoorbeeld ten opzichte van opnieuw de eenmanszaak.
Deze grens is wel afhankelijk van je bedrijfssituatie en voor iedere ondernemer anders.
3. Het geeft een andere uitstraling
Mensen zijn bij een bv toch vaak geneigd te denken aan een relatief grote bedrijfsvoering, inclusief middelen en personeel. Dat kan handig zijn wanneer u bijvoorbeeld investeerders wilt aantrekken.
4. U kunt investeerders binnenhalen
…en over investeerders gesproken: het binnenhalen hiervan is alléén mogelijk met een vennootschap. Dit helpt u wellicht om meer kapitaal aan te trekken door aandelen uit te geven.
5. Een bv is eenvoudig overdraagbaar
Relatief eenvoudig, moeten we eigenlijk zeggen.
Dit vereist namelijk wel een notariële akte. Tegelijkertijd is het overdragen van een besloten vennootschap iets dat de gemiddelde notaris wel vaker heeft gezien en voor hem of haar dus tamelijk simpel verwezenlijkt kan worden. Maar goed. De overdraagbaarheid is bij het starten van een bv waarschijnlijk het laatste waar u uzelf mee bezig houdt.