De zorgpremies veranderen in 2022: dit zijn de nieuwe bedragen

De zorgpremies veranderen in 2022: dit zijn de nieuwe bedragen


11 november 2021 was de uiterlijke dag waarop verzekeringsmaatschappijen hun nieuwe zorgpremies bekend konden maken. Dat hebben ze gedaan – en dus hebben wij de bedragen voor komend kalenderjaar voor u in beeld gebracht.

Gemiddeld genomen stijgen de premies van alle grote zorgverzekeraars met bedragen tussen de €3,00 en de €8,00. Dat komt neer op een gemiddelde stijging van €47,55 per jaar. Dat heeft de onafhankelijke vergelijkingssite Independer uitgezocht.

Verschillen tussen zorgverzekeraars

Opvallend daarbij is dat de zorgverzekeraars onderling behóórlijk van elkaar verschillen. Zo stijgt het pakket Vrije Keuze met Pechvogelhulp met maar liefst €13,55 per maand, maar wordt ZorgGemakPolis van Zorge en Zekerheid juist meer dan €4,16 per maand goedkoper.

Dit soort verschillen zijn ook te zien bij de vier grootste verzekeraars van ons land: Achmea, CZ, Menzis en VGZ. Ze stijgen qua premiekosten weliswaar allemaal, maar op uiteenlopende wijzen.

De verzekering VGZ Ruime Keuze van VGZ wordt bijvoorbeeld €8,20 per maand duurder, terwijl de basisverzekering van OHRA, dat op haar beurt weer deel uitmaakt van CZ, maandelijks slechts €2,70 omhoog gaat.

Waarom een stijging?

De stijgingen in de premies hebben te maken met de eveneens stijgende kosten in de zorg. Daarin worden medicijnen duurder en salarissen van het personeel hoger. Een andere oorzaak zit hem in de toenemende vergrijzing van Nederland. Mensen worden steeds ouder, wat over het algemeen inhoudt dat er meer en meer gebruik wordt gemaakt van de zorg.

Overstappen van zorgverzekeraar

Vindt u dat uw zorgverzekeraar de prijzen wel héél riant heeft gemaakt? Dan kan het lonen om over te stappen. Maak daarvoor eerst voor uzelf een goede vergelijking. Een goedkopere verzekering betekent niet automatisch dat deze dekt waar u op zoek naar bent. Een verzekeringsadviseur kan u helpen met het maken van de juiste keuze.

Gerelateerde Artikelen

Hoe ziet de bijtelling voor 2022 eruit?

Ah – bijtelling… U ontkomt er bijna niet aan wanneer u zakelijk een auto aanschaft en deze óók particulier gebruikt. Tenslotte mag u zonder bijtelling slechts 500 kilometer particulier rijden – en daar zit u vrij snel aan. Wat we óók weten, is wat het percentage...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707