Ontwikkelingen op de werkvloer gaan tegenwoordig extreem snel, en twee termen die heel vaak rondgeslingerd worden als het om deze ontwikkelingen gaat zijn low code en no code. Deze twee worden vaak gezien als de sleutel tot succes in het moderne bedrijfsleven. Er worden momenteel simpelweg te veel programma’s ontwikkelt door te weinig ontwikkelaars. Hier komt de klantervaring onder te leiden, maar dat moet toch anders kunnen? Dat is dan ook precies waar low code en no code tools om de hoek komen kijken. Met deze nieuwe innovaties kunnen programma’s door de consument zelf ontwikkeld worden, ontwikkelen wordt makkelijker, sneller, en toegankelijk voor iedereen. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar is het niet te mooi om waar te zijn?
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, dit hele idee het democratiseren van software ontwikkelen is een prachtig sprookje, maar in de praktijk pakt het helaas niet zo uit. Niet iedere consument of werknemer kan met behulp van low code of no code zomaar zijn eigen programma’s naar wens ontwikkelen in no time. Dit is niet per se omdat low code en no code dit niet toestaan, maar ook voor veiligheids- en privacy redenen is dit ideale plaatje helaas niet mogelijk. Ook wordt dit een enorme chaos als iedereen zijn eigen programma’s naar wens ontwikkelt, als bedrijf raak je dan al snel de controle kwijt en updates doorvoeren is al helemaal een kansloos verhaal. Maar betekent dit dan dat low code en no code een mythe zijn, en dat er helemaal geen voordelen aan verbonden zijn?
Nee, dat is ook zeker niet het geval, want er zit zeker wel een kern van waarheid in ons eerdergenoemde scenario. Low code en no code biedt namelijk wel extreem veel voordelen op het gebied van personalisatie en aanpasbaarheid. Individuele bedrijfstakken kunnen zo hun eigen persoonlijke voorkeuren aanbrengen in het bedrijfsprogramma om zo de efficiëntie en het werkplezier binnen de kortste keren te verhogen. Vroeger kostte specifieke personalisatie veel IT-tijd en expertise, tegenwoordig kan iedereen het helemaal zelf met behulp van low code en no code tools.
Nu resteert er nog maar één vraag, hoe moet ik low code en no code op de juiste manier implementeren binnen mijn bedrijf? Het is inmiddels wel duidelijk dat low code en no code de toekomst van het bedrijfsleven zijn, maar op welke manier precies?
We hebben inmiddels gezien dat low code en no code niet gebruikt kan worden om persoonlijke programma’s te ontwikkelen, maar voor kleine IT-taken zijn low code en no code oplossingen perfect. Deze programma’s kunnen perfect gebruikt worden ter ondersteuning van menselijke werknemers om zo de efficiëntie en productiviteit van het gehele bedrijf te verhogen.
Al met al zijn low code en no code dus de toekomst van het bedrijfsleven. Digitalisering wordt steeds belangrijker en als bedrijf kan je dan ook niet vroeg genoeg beginnen met moderniseren. Dus, waar wacht je nog op? Ga vandaag nog aan de slag met low code en no code.