De vergrijzing als boosdoener van de krapte op de woningmarkt?

De vergrijzing als boosdoener van de krapte op de woningmarkt?

Nu willen we liever niet met onze vingers wijzen, maar het lijkt erop dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat al voor ons heeft gedaan. Zij stellen namelijk dat het feit dat Nederland steeds ouder wordt dé belangrijkste veroorzaker is van de woningnood. We leggen het hieronder aan u uit.

Dat er in Nederland momenteel krapte op de woningnood heerst, is u waarschijnlijk niet ontgaan. Met name starters komen vanwege de torenhoge prijzen, en daardoor de verkleinde kansen op een hypotheek, nauwelijks aan een koopwoning.

Daarvoor worden veel redenen aangedragen, zoals de toenemende migratie en de huidige stikstofcrisis. Het Centraal Bureau voor de Statistiek wijst echter een hele andere oorzaak aan: de vergrijzing.

Hoe draagt de vergrijzing bij aan deze krapte?
Het gaat daarbij niet per se om het ouder worden van mensen, maar ook om het feit dat we met z’n allen steeds langer gezond blijven. We wonen daardoor langer thuis, waardoor veelal oudere mensen langer een huis bezet houden. Dat klinkt negatief, maar het houdt in de praktijk in dat 65-plussers in hetzelfde huis wonen als waarin ze hun kinderen nog hebben opgevoed. Maar juist omdat deze woningen bezet blijven, voorkomen ze hiermee dat er nieuwe generaties kinderen in hetzelfde huis worden grootgebracht.

Daarbij komt ook nog kijken dat de bejaarden- en verzorgingstehuizen door de huidige generatie 65-plussers als onaantrekkelijk wordt gezien. Nóg een reden om te blijven wonen op de huidige plek.

Wordt dit probleem nog wel opgelost?
Het is – wat dat betreft – ook geen goed nieuws dat deze vergrijzing voorlopig nog wel even duurt. Hij is in 2010 afgetrapt en duurt naar verluidt nog tot ongeveer 2040. Het CBS stelt echter dat ook na 2040 een groot deel van Nederland ouder dan 65 is. Het woningtekort lijkt dus een langdurig probleem.

Bron: BNR Nieuwsradi

 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707