De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. 

Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling. Deze daling zet naar verluidt door in het vierde kwartaal van 2022. De waarde van onder meer kantoorpanden daalde hierin met bijna 2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Er is op jaarbasis nog wél sprake van een stijging. 

Oorzaak 
De waardedaling wordt volgens de ABN AMRO veroorzaakt door een snel gestegen rente. Dat heeft te maken met het feit dat vastgoedinvesteringen veelal worden gefinancierd met geleend geld, inclusief de bijbehorende financieringsbeperkingen. Een tweede oorzaak zijn de snel veranderende marktomstandigheden. Deze zouden onzekerheid onder beleggers veroorzaken, aldus ABN AMRO. 

Waar is de daling het grootst? 
De daling van de vastgoedwaarde is volgens ABN AMRO het grootst onder kantoorpanden. De reden hiervoor zit hem in de huurcontracten die tijdens de pandemie veelal doorliepen, maar inmiddels zijn beëindigd. Het beëindigen van huurcontracten komt het meest voor onder grote organisaties. Vermoedelijk heeft dat maken met het gegeven dat dit soort bedrijven het lastig vinden om hun werknemers weer naar het kantoor te krijgen. 

Voorbeelden van grote organisaties die reeds kantooroppervlak hebben ingeleverd, zijn de Triodos Bank en KPN. 

Zijn er ook bedrijfspanden waar een daling niet voorkomt? 
We weten niet of er daadwerkelijk sprake is van een gebrek aan een daling. Feit is dat er binnen het logistieke vastgoed nog wél een grote vraag is naar bedrijfsruimte. Dat heeft naar verluidt te maken met de opkomst van online winkels en de bijbehorende vraag naar opslagruimte. 

Bron: BNR Nieuwsradio 

Gerelateerde Artikelen

Dit zijn de gróótste voordelen van een bv…

…ten opzichte van andere bedrijfsvormen. Lees snel verder voor meer info! 1. U bent niet aansprakelijk voor eventuele schade Een eigenaar van een eenmanszaak kan met zijn of haar privévermogen aansprakelijk worden gehouden wanneer er op de werkvloer iets misgaat. Een...

read more

Tweedehands leasen: wel of geen goede keuze?

Bij leasen denkt u waarschijnlijk al snel aan gloednieuwe wagens die voor een relatief klein maandbedrag gebruikt kunnen worden. Het leasen van occasions is echter aan een opmars bezig. Of dit voor u aantrekkelijk is? U leest het hieronder! Leasen heeft verschillende...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707