De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. 

Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling. Deze daling zet naar verluidt door in het vierde kwartaal van 2022. De waarde van onder meer kantoorpanden daalde hierin met bijna 2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Er is op jaarbasis nog wél sprake van een stijging. 

Oorzaak 
De waardedaling wordt volgens de ABN AMRO veroorzaakt door een snel gestegen rente. Dat heeft te maken met het feit dat vastgoedinvesteringen veelal worden gefinancierd met geleend geld, inclusief de bijbehorende financieringsbeperkingen. Een tweede oorzaak zijn de snel veranderende marktomstandigheden. Deze zouden onzekerheid onder beleggers veroorzaken, aldus ABN AMRO. 

Waar is de daling het grootst? 
De daling van de vastgoedwaarde is volgens ABN AMRO het grootst onder kantoorpanden. De reden hiervoor zit hem in de huurcontracten die tijdens de pandemie veelal doorliepen, maar inmiddels zijn beëindigd. Het beëindigen van huurcontracten komt het meest voor onder grote organisaties. Vermoedelijk heeft dat maken met het gegeven dat dit soort bedrijven het lastig vinden om hun werknemers weer naar het kantoor te krijgen. 

Voorbeelden van grote organisaties die reeds kantooroppervlak hebben ingeleverd, zijn de Triodos Bank en KPN. 

Zijn er ook bedrijfspanden waar een daling niet voorkomt? 
We weten niet of er daadwerkelijk sprake is van een gebrek aan een daling. Feit is dat er binnen het logistieke vastgoed nog wél een grote vraag is naar bedrijfsruimte. Dat heeft naar verluidt te maken met de opkomst van online winkels en de bijbehorende vraag naar opslagruimte. 

Bron: BNR Nieuwsradio 

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Waarom banken massaal goede doelen weigeren

Het zal u maar gebeuren: met sympathieke bedoelingen een goed doel starten en vervolgens ontdekken dat een bankrekening er voor u niet in zit. Toch is dat wat er momenteel op relatief grote schaal gebeurt. Dat meldt RTL Nieuws na een onderzoek. Hieruit bleek dat onder...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707