De overwaarde van huizen blijft hoog: hoe kan dat?

De overwaarde van huizen blijft hoog: hoe kan dat?

De prijzen van huizen gaan nog altijd omlaag, maar dat is niet te zien aan de overwaarde van koopwoningen. Dat houdt onder meer in dat de huidige huizenbezitters in de komende jaren weinig gaan merken van eventuele verdere dalingen. 
 
De stijgende huizenprijzen zwakken af, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in augustus van dit jaar. Dit zorgde voor de nodige afkoeling op de woningmarkt. Er kwamen meer woningen te koop. Dat heeft echter nog geen invloed op de overwaarde van Nederlandse koopwoningen, zo weet marktonderzoeker Calcasa. De gemiddelde overwaarde blijft namelijk steken op het duizelingwekkende bedrag van €175.000. 
 
Verschil per woonplaats 
Volgens Calcasa verschilt deze overwaarde aanzienlijk per woonplaats. De overwaarde is het hoogst in gemeentes waar veel miljoenenwoningen staan, waaronder Blaricum en Bloemendaal. De overwaarde is met gemiddeld €85.000 het laagst in Kerkrade. 
 
Verschil per leeftijdsgroep 
Er lijkt daarnaast ook een verschil te zijn in overwaarde naar leeftijdsgroep. Het CBS gaf in 2021 aan dat de woningen van bezitters tussen de 25 en de 35 jaar een gemiddelde overwaarde van €97.516 hebben. Bezitters van 75 tot 85 jaar kenden echter een gemiddelde overwaarde van €328.226. 
 
Wat zijn de gevolgen voor de toekomst? 
De hoge overwaarde van de huizen leidt waarschijnlijk tot een toekomst waarbij huidige woningbezitters zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken over het verdwijnen van deze overwaarde. Die lijkt tenslotte goed te zijn opgewassen tegen de dalende prijzen. Volgens de onderzoekers van Calusa zorgt zelfs een daling van 10 procent per jaar pas in 2028 voor een zogenoemde verdamping van de overwaarde.  
 
Bronnen: Business Insider en Metro Nieuws 

Gerelateerde Artikelen

AVB versus BAV: wat zijn de verschillen?

Het zijn twee termen die nogal op elkaar lijken: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Toch verschillen ze behóórlijk van elkaar. We gaan hieronder in op deze verschillen – én op welke variant u voor uw bedrijf nodig heeft. Wat...

Lees meer

De belasting in box 3 stijgt verder: dit zijn de gevolgen

Een fikse tegenvaller voor beleggers. De belasting in box 3 gaat dit kalenderjaar namelijk nog verder omhoog. Dat heeft vooral gevolgen voor beleggers met een vermogen van boven de €57.000. Dat heeft allemaal te maken met het zogenoemde fictieve rendement op spaargeld...

Lees meer

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707