De opmars van Low Code

Ontwikkelingen op IT-gebied gaan tegenwoordig vreselijk snel, en een goed voorbeeld hiervan zijn zogenaamde low code platforms. De termen low code, no code, paas of platform as a service, worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Ze worden aangeboden als mogelijk alternatief of aanvulling van het ouderwetse IT-systeem waar we nu nog veel mee werken. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk, en welk systeem gebruiken we nu? En wat zijn de voordelen van low code platforms? In dit artikel geven wij alle antwoorden op deze, en nog veel meer, vragen op het gebied van low code ontwikkeling. Laten we meteen beginnen.

low code
low code

Om te begrijpen wat de eerdergenoemde termen precies betekenen moeten we eerst een stapje terugnemen en ons verdiepen in het huidige IT-landschap van bedrijven. Welke technieken gebruiken we nu, en wat zijn de voor- en nadelen daarvan?
Tegenwoordig heb je als bedrijf twee keuzes, dat is het zelf maken van software of het kopen van software. Als je als bedrijf kiest om zelf software te maken is dit een dure keuze, we weten immers allemaal hoe ingewikkeld programmeren is, en vakmensen inhuren op dit gebied is dan ook niet goedkoop. Tegenwoordig maken we gebruik van een groot scala aan programmeertalen om onze software doelen te bereiken, en dit vergt vele jaren studeren voor een select groepje IT-specialisten om uiteindelijk tot een stuk software te komen. Dit heeft dan weer wel als voordeel dat je de volledige vrijheid hebt om de software precies zo te ontwikkelen als jij wilt, werkelijk alles is mogelijk met de huidige aanpak.

De andere optie, namelijk het kopen van software is vaak de gemakkelijke uitweg. Dit is natuurlijk een investering, maar het is een fractie van de kosten van jouw eigen software maken. Dit heeft als voordeel dat er geen ontwikkelingstijd is en dat de software al vakkundig is getest door andere bedrijven die hetzelfde pakket hebben gekocht. Een enorm nadeel van deze aanpak is natuurlijk het gebrek aan personalisatie mogelijkheden. Je bent opgescheept met wat je hebt gekocht en daar moet je het mee doen, even snel iets veranderen of afstemmen op de benodigdheden van jouw bedrijf is er niet bij met deze aanpak.
Beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen en welke je kiest als bedrijf hangt af van een groot aantal verschillende factoren. Dit is over het algemeen hoe het huidige IT-landschap eruitziet, veel studeren en complex programmeerwerk of het andere uiterste, simpelweg kopen. Er is tegenwoordig niet echt een tussenweg, maar blijft dat wel zo?

software

Nu we weten hoe het huidige IT-landschap eruitziet is het tijd om terug te komen bij de complexe termen uit de introductie. Want wat zijn low code, no code en paas platformen nou eigenlijk?
Om dit goed uit te leggen komen we weer terug bij die tussenweg waar we het eerder over hadden, want die is er wel en je verwacht het al, maar de tussenweg komt in de vorm van low code platforms. Een low code of een no code platform is in feite een manier van programma’s ontwikkelen waar weinig tot geen programmeren mee bemoeid is. Het ontwikkelen van software op een low code platform gaat met behulp van een grafische interface. Er is dus geen uren aan complex programmeren meer nodig om tot een programma te komen, een simpele grafische interface is alles wat nodig is om snel een programma in elkaar te zetten. Dit maakt low code tools erg gewild voor snelle prototypes en kleine taken, maar tegenwoordig wordt low code ook steeds vaker gebruikt voor grootschalige IT-projecten die je normaal alleen aan de experts zou toevertrouwen.

Dit brengt vele voordelen met zich mee ten opzichte van ouderwetse manieren van software ontwikkelen, maar daar later meer over. Low code platforms zijn bezig met een enorme opmars, en we zien steeds meer bedrijven die vertrouwen in low code voor kleinere IT-taken, en dit lijkt in de toekomst alleen maar meer te worden. Er zijn veel verschillende low code platforms op de markt, elk met haar eigen voor- en nadelen en er is geen gebrek aan opties om te beginnen in de low code wereld. Veel experts op IT-gebied beweren dat Low code de toekomst van veel IT-taken zal zijn, en als bedrijf kan je natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen met de toekomst omarmen.

We hebben het al even gehad over de grote voordelen van low code ten opzichte van de oude IT-systemen waar we momenteel mee werken. En we hebben gezien dat steeds meer bedrijven de keuze maken om over te stappen op low code platforms, maar waarom? Wat zijn de specifieke voordelen nou eigenlijk? Laten we eens kijken naar een paar van de grootste voordelen van low code software voor jouw bedrijf.
Allereerst is het gemak van een low code platform zeer aantrekkelijk voor bedrijven. Je hebt namelijk niet jaren intensieve studie nodig om low code te kunnen gebruiken, sterker nog, één van de unique selling points van low code systemen is dat iedereen met low code of no code overweg kan. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je geen dure hoogopgeleide IT-professionals hoeft in te huren om simpele software te maken. Op deze manier kan je als bedrijf veel kosten besparen, en we kennen allemaal de uitspraak ‘waarom moeilijk doen als het makkelijk kan’, en dat is eigenlijk het motto van low code ontwikkeling. Gemak speelt dan ook een grote rol in de beslissing van veel bedrijven om de overstap naar low code te maken.

low code platform
low code programma's

Omdat low code zo toegankelijk is krijg je als bijkomend voordeel natuurlijk snelheid. Low code programma’s kunnen vele malen sneller ontwikkeld worden dan programma’s op de ouderwetse manier, en dit is natuurlijk voor meerdere redenen een aantrekkelijk vooruitzicht voor bedrijven. Zo kan je de software eerder gebruiken (snelle time-to-market), en bespaar je significante kosten. Sneller is niet altijd beter, maar in het geval van low code is deze welbekende uitspraak toch echt ongeldig. Dit maakt low code ook perfect voor het maken van prototypes en concepten, binnen enkele uren kan je met behulp van low code al een volledig functioneel systeem hebben klaarstaan.
Een bijkomend voordeel van low code platforms zit hem in de kosten. De aanschafkosten van dergelijke low code platforms liggen bijzonder laag, en door low code te gebruiken is het mogelijk om vele kosten te besparen. Zo hoef je geen dure hoogopgeleide werknemers aan te nemen, en je hoeft ook geen dure software aan te schaffen. Ook hier is een low code tool weer de perfecte tussenweg, en kosten spelen natuurlijk altijd een belangrijke rol bij ieder bedrijf.

Ook is het doormiddel van low code appeltje eitje om jouw app te koppelen met API’s. Dit zit vaak al in de grafische interface gebouwd en dat maakt het aanzienlijk makkelijker dan de ouderwetse manier waar een ongelooflijke hoeveelheid programmeren bij nodig is. Dit zorgt ook weer voor lagere kosten en een groter gemak.
Ook op het gebeid van veiligheid valt er veel te winnen door een low code platform te gebruiken. Veel low code platforms maken gebruik van moderne encryptie technologie, en zo blijven jouw programma’s compleet veilig ten alle tijden. Als je deze beveiliging zelf zou moeten programmeren zou dat zeer duur en tijdrovend zijn, bij low code zitten al deze maatregelen al in de programma’s inbegrepen.

En tenslotte is het met behulp van low code vele malen makkelijker om gebruik te maken van moderne programma architecturen. Op de ouderwetse manier kost dit veel tijd en geld, maar ook hier geld weer dat low code het allemaal al in de programma’s heeft ingebouwd om te gebruiken.

api creatie

We hebben nu de vele voordelen van low code duidelijk gemaakt, maar er hangen nog veel vragen in de lucht. Eén van deze vragen is natuurlijk, waar kan je low code eigenlijk voor gebruiken? Er zijn meerdere nuttige applicaties van low code voor jouw bedrijf, laten we eens kijken naar de opties.
Allereerst is low code perfect voor het maken van een snel prototype of concept. Met low code kan je binnen de kortste keren een werkend prototype van een idee presenteren, en dit heeft vele voordelen voor de bedrijfsvoering. Zo is het makkelijker om ideeën uit te testen voordat je er veel tijd en geld in gaat stoppen. Ook is het altijd goed voor een bedrijf als je mogelijke investeerders of aandeelhouders een prototype kan laten zien. Op de ouderwetse manier was het maken van een prototype een hele operatie, maar met low code is het zo gepiept.

Verder kan low code ook gebruikt worden voor het maken van applicaties om afdelingen binnen je bedrijf te helpen. Low code is niet gelimiteerd tot het maken van enkele prototypes, je kan het ook inzetten voor praktische taken binnen het bedrijf. Vaak zijn dit kleine taken die met behulp van low code makkelijk en snel opgelost kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van spreadsheets of andere kleine programma’s die nodig zijn binnen een bedrijf. Met behulp van low code is zo’n programma snel en goedkoop geschreven, in tegenstelling tot de oude manier waar het meer kost om een dergelijk programma te ontwikkelen dan het oplevert.
Tenslotte kan je low code tegenwoordig ook gebruiken voor de grotere IT-taken binnen een bedrijf. Langzaam maar zeker wordt de huidige manier van IT vervangen door low code, en dat begint bij kleine taken en prototypes maar we zien al steeds meer grote projecten die gedaan worden met low code. Voor complexe programma’s gelden natuurlijk dezelfde voordelen als voor kleinere applicaties, dus het is heel begrijpelijk dat bedrijven het belang van no-code inzien.

low code statistieken

We hebben nu gezien waarom low code erg aantrekkelijk is voor bedrijven, maar we weten nog niet welke opties er nou eigenlijk zijn als het gaat om low code platforms. Laten we eens kijken naar de grote spelers op de huidige low code markt om je een idee te geven van de verschillende opties.
De eerste low code optie waar we naar gaan kijken is Outsystems. Outsystems is één van de grootste aanbieders van low code tools op de huidige markt en dit bedrijf heeft dan ook echt vele rijke functionaliteiten te bieden. Outsystems is makkelijk om mee te werken en heeft een zeer goede grafische user interface om binnen de kortste keren de mooiste applicaties mee te bouwen. Outsystems geeft toegang tot een groot scala aan moderne systemen, zo zijn er opties voor Artificial Intelligence en zijn alle functies die je mag verwachten vertegenwoordigd. Met Outsystems is werkelijk veel mogelijk, van grote projecten tot kleine prototypes, Outsystems heeft vast wel waar je naar op zoek bent. Outsystems is een erkend platform en het wordt gebruikt door vele grote multinationals zoals Volkswagen en Intel. Je kan via de website een demo aanvragen, en je kan zelfs gratis beginnen met Outsystems om te kijken of het wat voor je is.

low code software

De volgende low code tool waar we naar gaan kijken is Thinkwise. Thinkwise is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in het maken van low code software. Thinkwise is een solide optie voor Nederlandse bedrijven, het biedt vrijwel alles wat je nodig hebt in een overzichtelijk en betaalbaar pakket. Ook Thinkwise werkt met een overzichtelijke drag and drop interface om zo snel en gemakkelijk low code software te ontwikkelen. Thinkwise is de Nederlandse marktleider op het gebied van low code software, en dat is duidelijk te zien aan het indrukwekkende klantenbestand van Thinkwise met bedrijven als Zeeman en Cito. Thinkwise is een solide optie voor het ontwikkelen van low code software. Thinkwise is ook een zeer actief bedrijf op hun website, hier kun je een grote verzameling van Webinars, instructievideo’s en blogs zien over Thinkwise zodat je binnen de kortste keren met de tool aan de slag kunt.

Het volgende platform waar we naar gaan kijken is Bettyblocks. Bettyblocks is echt een no code platform, er is echt geen enkel programmeerwerk mee bemoeid en dat maakt het misschien wel perfect voor sommige doeleinden. Werkelijk iedereen kan een no code programma ontwikkelen met behulp van Bettyblocks. Bettyblocks maakt het maken van software appeltje eitje, en Bettyblocks heeft samenwerkingsverbanden met verschillende moderne technologie aanbieders zoals bijvoorbeeld Microsoft Azure om het ontwikkelen van complexe apps nog makkelijker te maken. Bettyblocks staat hoog aangeschreven in de wereld van no code ontwikkeling, en dat is ook wel te zien aan de prestaties en het aanbod dat dit bedrijf te bieden heeft. Bettyblocks heeft zijn diensten bewezen bij meerdere grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld de gemeente van Amsterdam en de voetbalclub Atalanta United. Bettyblocks is de perfecte oplossing om IT drastisch te versimpelen, met haar goed te begrijpen grafische interface wordt het in elkaar zetten van programma’s een kwestie van klik- en sleepwerk dat binnen de kortste keren klaar is. Iedereen kan met Bettyblocks overweg, en dat is de grote kracht van deze aanbieder.

Wat kost een API koppeling

De volgende tool waar we naar gaan kijken is een zeer grote speler in de wereld van low code ontwikkeling, namelijk Mendix. Dit bedrijf uit Rotterdam heeft klanten over de hele wereld, ook grote bedrijven zoals New Balance maken gebruik van Mendix op hun IT-afdeling. Mendix kan gebruikt worden voor werkelijk alles, het is geschikt voor prototypes, kleine applicaties, maar ook voor grote IT-projecten heb je aan Mendix een solide optie. Mendix is een krachtige optie voor iedere IT-afdeling, en Mendix staat gekoppeld aan enkele enorm nuttige moderne technologieën waar werkelijk alles mee mogelijk is. Denk hierbij aan een koppeling met de Cloud en Artificial Intelligence mogelijkheden. Ook integratie- en automatiseringsmogelijkheden zijn bij Mendix inbegrepen, en dat allemaal met een duidelijke en overzichtelijke grafische user interface die je door het hele proces heen loodst! Mendix is een zeer krachtige optie voor alles dat met low code te maken heeft, en dat is ook de reden dat deze tool zo ongelooflijk populair is bij bedrijven over de hele wereld. Als je op zoek bent naar een sterke optie in de low code markt waar je alles van kleine IT-projecten tot grote softwareprogramma’s mee kan ontwikkelen dan is Mendix misschien wel dé tool voor jou.
We kijken ook naar het welbekende platform Salesforce. Dit bedrijf is bekend geworden door zijn grote aanbod op het gebied van CRM-tools en klantrelaties, maar wat veel mensen niet weten is dat salesforce ook een excellente optie is op het gebied van low code tools. Low code en CRM gaan eigenlijk hand in hand, en met behulp van salesforce ‘s low code tools komen low code en CRM helemaal samen, met alle voordelen van dien! Salesforce biedt veel tools die goed van pas kunnen komen voor bedrijven, waaronder dus de low code tools die ze aanbieden. De low code tools van salesforce zijn perfect voor het oplossen van kleine taken, en ook een groter project is geen probleem voor deze software. Zoals je mag verwachten van een bedrijf als salesforce ligt de kracht van de software voornamelijk in het CRM-gebied, en hier valt dan ook eindeloos veel te winnen voor de meeste bedrijven.

low code nabouwen

Slim software nabouwen van Codeless is een manier om jouw bedrijf future proof te maken, met gepersonaliseerde software voor unieke taken binnen jouw bedrijf. Zo is het volledige softwarepakket afgestemd op de specifieke bedrijfsprocessen die zich afspelen binnen jouw kantoor muren. Traditioneel gezien is de overstap naar dit soort software een hoop gedoe, zo moeten alle werknemers de nieuwe software leren, en vaak is de state-of-the-art software al na enkele jaren verouderd en dan kan het hele proces van vervanging weer opnieuw beginnen. En dit is precies waar slim software nabouwen van Codeless om de hoek komt kijken. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk?

Zoals de naam al doet denken, wordt eerst de bestaande software van jouw bedrijf tot in de puntjes nagebouwd. Zo hoeven jouw werknemers niet steeds opnieuw te wennen aan een nieuwe interface etc. Het voordeel van de nagebouwde software is dat werkelijk alles mogelijk is, de software is nu volledig onder jouw controle. Dit maakt jouw bedrijf volledig future proof, want je kan de software in een handomdraai veranderen al naar gelang jouw benodigdheden. En dit allemaal zonder dat jouw werknemers steeds opnieuw moeten wennen aan de nieuwe software. Slim software nabouwen van Codeless is een briljante van legacy software af te komen.

low code interface

low code partijenWe hebben nu gekeken naar enkele spelers op het gebied van low code software, maar er zijn nog meer opties op de markt die zeker de moeite waard zijn. Eén van deze partijen is Brixxs, een relatief onbekende speler op het gebied van Low-code, die alles in huis heeft als we de vergelijking trekken met bovenstaande partijen. Brixxs low code software heeft alles wat je nodig kan hebben als bedrijf en nog veel meer. Brixxs maakt integraties een eitje, en met behulp van Brixxs low code kan je gebruik maken van een indrukwekkend scala aan moderne technologieën om zo de beste software neer te zetten voor jouw bedrijf. Brixxs is ook nog eens betaalbaar, vergeleken met alle eerdergenoemde partijen en is al met al een zeer sterke optie om aan je short-list toe te voegen. De slimme gebruikersinterface van Brixxs zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk low code software kan ontwikkelen in een handomdraai. Brixxs low code kan ingezet worden voor kleine prototype projecten, maar ook voor grotere IT-projecten om jouw bedrijf een boost te geven. Brixxs is de perfecte underdog optie op het gebied van low code software ontwikkelen. Heb je oude software, die aan vervanging toe is, en wil je de software op een slimme manier nabouwen? Dan ben je bij Brixxs aan het juiste adres. Brixxs heeft zelf ook een eigen professional services afdeling, waarbij de professionals van Brixxs de applicaties in elkaar klikken. Je kunt dus zelf je applicatie configureren, of je besteedt het uit aan Brixxs.
We hebben in dit artikel al veel positieve effecten gezien van Low Code ten opzichte van de oude IT-systemen die wij vaak nog gebruiken binnen bedrijven. Deze positieve effecten worden langzaam bekend in het moderne bedrijfsleven, en wij zien dan ook een duidelijke toename in het gebruik van low code systemen bij bedrijven. Dit belooft veel goeds voor de toekomst van low code, en waar het uiteindelijk op neer komt is dat low code de traditionele vorm van IT die wij nu kennen voor een groot deel zal overnemen. Of dit een complete overname op alle vlakken zal zijn, of slechts een ondersteuning van de huidige IT-systemen weten we nu nog niet, maar dat de opmars van low code nog lang niet aan zijn einde is een ding dat zeker is. We zien een gestage toename van bedrijven die gebruik maken van verschillende low code systemen, en er is eigenlijk geen reden om aan te nemen dat dit gaat veranderen in de nabije toekomst. Sterker nog, het aandeel bedrijven dat gebruik maakt van low code op hun IT-afdeling is alleen maar groter geworden. Het gebruik van Low code als flexibele schil rondom de interne systemen is ook een trend wat gaande is. Low code is de toekomst, dat wat zeker is. Daarom is het sterk aan te raden om nu al te beginnen met de introductie van low code binnen jouw bedrijf.

We hebben tot nu toe voornamelijk naar het globale idee van low code gekeken, met zijn vele voordelen en grote spelers. We hebben echter nog niet gekeken naar de relatie tussen low code en jouw bedrijf, waar kan je het inzetten, en hoe zet je het in? Laten we eens kijken naar de vele bedrijfsopties die low code software te bieden heeft.

Verder heeft low code als voordeel voor bedrijven dat het lokaal gehost kan worden (private cloud), of je besteedt het uit aan je Low code partner (public cloud). We kennen natuurlijk allemaal het gezegde ieder voordeel heeft zijn nadeel. Tot zover hebben we voornamelijk gekeken naar de grote hoeveelheid voordelen die low code software te bieden heeft, maar zijn er eigenlijk ook nadelen waar we rekening mee moeten houden bij het implementeren van low code in je bedrijf?

Allereerst is het natuurlijk duidelijk dat low code het best tot zijn recht komt binnen de IT-afdeling. Het is namelijk gericht op het maken van software en de IT-afdeling is hier natuurlijk perfect voor. Vaak zie je dat IT afdelingen software introduceren en beheren voor de overige afdelingen. Of je nu op maat een ERP, WMS, TMS, CRM, planningssoftware of vervanging van een complex Excel, Access applicatie nodig hebt, de low code platforms, maar Brixxs in het bijzonder, is geschikt om alle vormen van softwareapplicaties te bouwen of te moderniseren.

low code - De opmars van Low Code - BrixxsEr zijn weinig nadelen te verbinden met low code, en als ze er al zijn vallen ze in het niet bij de vele voordelen van deze revolutionaire technologie. Een argument dat je vaak hoort als het om low code gaat is dat je vrijheid gelimiteerd wordt en dat het niet mogelijk is om alles te maken wat je wil, maar is dit wel zo? Tot op een bepaald punt natuurlijk wel, je hebt immers altijd meer vrijheid als je een programma op de ouderwetse manier van de grond af opbouwt, maar dit heeft, zoals we al hebben gezien, ook zo zijn nadelen. Ook zijn low code systemen tegenwoordig al extreem flexibel, en vrijwel alles is mogelijk met de huidige software en dit zal in de toekomst alleen maar meer het geval worden.

We hebben in dit artikel ook even gekeken naar no code software, en tot nog toe hebben we de termen low code en no code vrijwel uitwisselbaar gebruikt, maar mag dit wel? Zit er een verschil tussen low code en no code?
In theorie zit er natuurlijk een verschil tussen de twee, dit kan je immers duidelijk zien aan de naam, no code is absoluut geen programmeren, en low code is een beetje. In de praktijk is dit echter meestal niet het geval. Je hebt altijd wel met scripting te maken om bepaalde use cases te dekken. Hier staat low code voor programmeren met een grafische interface en daar No code en low code kunnen voor de geest van dit artikel dus door elkaar gebruikt worden zonder problemen.
Al met al is low code de toekomst van IT in de bedrijfswereld. Low code is sneller, goedkoper, en beter dan de traditionele methoden die we gebruiken. Low code heeft enorm veel voordelen en nauwelijks nadelen. Dus, waar wacht je nog op? Vraag vandaag nog een demo aan bij één van de vele low code aanbieders op de markt en ontdek de wereld van Low-code.