De oorlog in Oekraïne en de invloed daarvan op Nederlandse bedrijven

De oorlog in Oekraïne en de invloed daarvan op Nederlandse bedrijven


De Russische invasie in Oekraïne heeft natuurlijk allereerst een grote impact op het leven van de bevolking aldaar. De kans is echter aanwezig dat dit óók van invloed is op uw bedrijf in Nederland. We lopen in dit artikel drie gevolgen langs waarvan u last kunt krijgen.

Stijgende gas- en olieprijzen

Het meest zichtbare gevolg van de oorlog in Oekraïne en de invloed daarvan op Nederlandse bedrijven, zijn de stijgende gas- en olieprijzen. Dat merkt u aan de pomp, maar het kan ook resulteren in méér kosten voor uw bedrijf. De schatting is dat onder meer de horeca en de voedselindustrie hiermee te maken krijgen. De onontkoombare, economische neergang die daarmee gepaard gaat, kan de koopkracht van de consument aanzienlijk beperken. Winkels kunnen hier hinder van ondervinden.

De prijsstijgingen voor olie kunnen slecht zijn voor bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen, omdat vliegtickets (veel) duurder worden. Het mogelijke gevolg dáárvan is weer dat internationaal zakendoen wordt bemoeilijkt.

Schaarste van andere grondstoffen

Naast de stijgingen voor gas en olie zijn er ook andere grondstoffen en voedingsmiddelen die te maken kunnen krijgen met prijsverhogingen. Tarwe en maïs zijn hier goede voorbeelden van: beide worden veel geproduceerd in zowel Rusland als Oekraïne

Deze schaarste kan ondernemingen in de veeteelt en opnieuw de voedselindustrie tamelijk onder druk zetten.

Minder handel

Zoals u weet, hebben verschillende landen harde, economische sancties getroffen tegen Rusland. Die hebben vanzelfsprekend invloed op dat land, maar óók op Nederlanders. De lijst met goederen die zijn gebonden aan een exportcontrole is bijvoorbeeld uitgebreid. Dat kan leiden tot minder handel met het buitenland.

Onder meer de energie- en transportsector ondervinden hier gevolgen van.

Gerelateerde Artikelen

Waarom de horeca bang is dat er bedrijven omvallen

Het coronavirus is in de laatste paar maanden relatief naar de achtergrond verdwenen, maar de klappen van de pandemie zijn voor vele bedrijven nog altijd merk- en voelbaar. De horeca geldt daarbij als een van de zwaarst getroffen branches: voor én na het dieptepunt...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707