De KNB wil dat notarissen strenger worden gecontroleerd: waarom?

De KNB wil dat notarissen strenger worden gecontroleerd: waarom?

Een enigszins opmerkelijk verzoek vanuit de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB): onderwerp notarissen aan scherpere controles. Een eis die het directe gevolg is van één specifieke fraudezaak, waardoor volgens het KNB alles in het werk moet worden gesteld om de teugels minder te laten vieren.

De fraudezaak in kwestie gaat om het advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken. Deze organisatie kwam onlangs behoorlijk negatief in het nieuws nadat bleek dat Frank Oranje, voormalig bestuursvoorzitter, jarenlang miljoenen euro’s naar privérekeningen sluisde. Hij deed dit via zogenoemde derdengeldrekeningen, waardoor het lang ontraceerbaar was.

De zaak is voor het KNB reden genoeg om versneld te werken aan een strengere controle op notarissen. Voorbeelden van nieuwe, bijhorende maatregelen zijn onder andere de registratie van nevenfuncties, het beheer van de stichtingen en de controle op derdengeldrekeningen.

Nevenfuncties en stichtingbeheer

Leden van de KNB zijn inmiddels omgeroepen om nevenfuncties te actualiseren. De registratie hiervan was al verplicht, maar een actualisatie stelt toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) beter in staat om deze te controleren. De KNB is daarnaast begonnen met een inventarisatie van de bestuurders van stichtingen. Via de Kamer van Koophandel wordt bekeken welke notarissen zich als zodoende hebben aangemeld.

Derdengeldrekeningen

Vanzelfsprekend worden ook de inmiddels beruchte derdengeldrekeningen aangepakt. De KNB komt namelijk op de proppen met verschillende, aanvullende reglementen voor het beheer van derdengelden. Welke regels dit precies zijn, is niet nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat ze ervoor moeten zorgen dat notarissen niet langer langdurig zonder enige vorm van toezicht over deze gelden kunnen beschikken.

We weten ook dat de KNB pleit voor meer digitalisering van het betalingsverkeer, zodat transacties via derdengeldrekeningen transparanter worden. Dit wordt momenteel besproken met het BFT en de Nederlandse Verenigingen van Banken.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707