Sommige zzp’ers schrikken er behoorlijk van: na jarenlang géén inkomstenbelasting te hebben betaald, krijgen ze opeens die blauwe envelop die hen verplicht even een paar duizend euro aan IB af te tikken. Hoe dit kan – en al het andere omtrent de inkomstenbelasting van zzp’ers? We leggen het u hieronder uit.
Om te beginnen: iedere ondernemer is belastingplichtig. Ook zzp’ers.
Dat betekent dat ze grofweg twee soorten belasting betalen: de omzetbelasting (die we voor nu even buiten beschouwing laten) én de inkomstenbelasting.
Inkomstenbelasting in een notendop
Heel simpel gezegd omvat de inkomstenbelasting alle belasting die u betaalt over uw inkomen. Zo werkt het in de praktijk echter niet. U profiteert namelijk van best wat regelingen die de belastbare winst, het deel van uw inkomen waarover u belasting betaalt, beperken. Voorbeelden hiervan zijn de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek én de mkb-winstvrijstelling.
Trek deze van uw omzet af en u ziet het eigenlijke bedrag waarover u belasting betaalt. Dat ligt doorgaans lager dan hetgeen er op uw bankrekening is gestort. En het kan zelfs zó laag zijn dat u helemaal geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dat scheelt weer.
Belasting na een aantal jaar
‘Maar hoe kan het dan dat sommige ondernemers vier jaar na de start opééns wel IB betalen?’
We gaan er daarbij vanuit dat uw business op een gegeven moment goed draait en dus meer oplevert. Het kan dat zijn dat u voor dat kalenderjaar wél boven een bepaalde grens uitkomt waardoor u inkomstenbelasting gaat betalen.
Zorgverzekeringswe
Tot slot nog even dit. We zeiden wel dat er twee soorten belastingen zijn, maar eigenlijk is er ook nog een derde: de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zwv). Dit is een aparte, inkomensafhankelijke aanslag. Iets om rekening mee te houden.