De belasting in box 3 stijgt verder: dit zijn de gevolgen

De belasting in box 3 stijgt verder: dit zijn de gevolgen

Een fikse tegenvaller voor beleggers. De belasting in box 3 gaat dit kalenderjaar namelijk nog verder omhoog. Dat heeft vooral gevolgen voor beleggers met een vermogen van boven de €57.000.

Dat heeft allemaal te maken met het zogenoemde fictieve rendement op spaargeld en beleggingen. Het belastingpercentage over dit rendement stijgt in 2023 naar 6,17 procent. Je betaalt daarmee 6,17 procent belasting over je vermogen uit sparen en beleggen dat boven de €57.000 uitkomt.

Nieuwe percentages
Het percentage van 6,17 procent geldt overigens niet over al het inkomen dat in box 3 valt. De totale verdeling voor box 3 ziet er als volgt uit:
Belasting over beleggingen en overige bezittingen: 6,17 procent
Belasting over spaargeld: 0,36 procent
Belasting over rente op schulden: 2,57 procent

Het gaat hier om voorlopige percentages. De definitieve cijfers worden pas in 2024 samengesteld.

Overgangsregime
De stijging maakt deel uit van een zogenoemd overgangsregime. Dit regime geldt tot en met 2025. Daarna rekent de overheid niet meer met fictief rendement, maar met daadwerkelijk rendement. Tot die tijd wordt het belastingpercentage over het fictieve rendement verhoogd.

Nadelen
De stijging in de belastingpercentages voor box 3 is vooral nadelig voor beleggers die bijvoorbeeld beleggen in staatsobligaties en daarmee boven de vrijstellingsgrens van €57.000 uitkomen. Je betaalt ook meer over spaargeld, cryptotegoeden, vakantiehuizen en andere soorten vermogens.

Kleine beleggers kunnen ook worden geraakt door de stijgingen in de percentages, hoewel de kans bij hen onwaarschijnlijk is dat ze boven de vrijstellingsgrens van €57.000 uitkomen.

Er is overigens ook goed nieuws voor beleggers, want deze vrijstellingsgrens is wel naar boven toe opgeschoven. Hij stond een jaar geleden nog op €50.000.

Bron: Business Insider

 

Gerelateerde Artikelen

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Waarom banken massaal goede doelen weigeren

Het zal u maar gebeuren: met sympathieke bedoelingen een goed doel starten en vervolgens ontdekken dat een bankrekening er voor u niet in zit. Toch is dat wat er momenteel op relatief grote schaal gebeurt. Dat meldt RTL Nieuws na een onderzoek. Hieruit bleek dat onder...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707