Datum voor compensatieregelingen evenementen blijft 1 juli

Datum voor compensatieregelingen evenementen blijft 1 juli

Organisatoren van evenementen krijgen bij een gedwongen annulering het recht op een subsidieregeling. Dat geldt echter alléén voor evenementen die na 1 juli worden georganiseerd – en dat blijft voorlopig zo.

Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) onlangs laten weten aan de Tweede Kamer.

Haar mededeling volgde op de Kamervragen gesteld door Mustafa Amhaouch en Agnes Mulder van het CDA. Zij stelden dat de datum van 1 juli geen oplossing bood voor events die vóór deze dag gepland stonden. Voorbeelden daarvan zijn de TT in Assen en het festival Pinkpop. Laatstgenoemde is inmiddels afgelast, hoewel dat te maken had met complexiteiten rondom het inhuren van internationale artiesten.

Maar daar wil het kabinet dus niet aan beginnen. De Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19, zoals de regeling voluit gaat heten, blijft uitsluitend bedoeld voor events na 1 juli.

Verplaatsing

Als reactie op de Kamervragen opperde Van Engelshoven dat evenementen eventueel verplaatst kunnen worden, zodat ze wel aanspraak kunnen maken op de regeling. Tot en met 16 juni zijn grootschalige evenementen sowieso niet toegestaan. Of het vanaf die dag wel mogelijk is, hangt af van de nationale gezondheidssituatie.

Regeling

De subsidieregeling omvat een steunpakket waarbij het Rijk garant staat voor de kosten van zo’n evenement, mocht deze door de verschillende coronabeperkingen niet door kunnen gaan.

In dat geval krijgt de organisatie het grootste deel van de gemaakte kosten terug in de vorm van een gift: tachtig procent. De overgebleven kosten worden dan terugbetaald in de vorm van lening.

Het kabinet heeft zo’n 385 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze regeling. Dat komt mede voort uit het feit dat verzekeraars de annuleringspolissen uit hun aanbod hebben geschrapt.

Gerelateerde Artikelen

De belastingtarieven van 2023 op een rijtje

We zijn 2023 – net zoals ieder kalenderjaar het geval is – begonnen met aangepaste belastingtarieven. We hebben de belangrijkste tarieven hieronder voor u samengevat. Omzetbelasting Wat is het? De belasting die u betaalt over uw gemaakte om zet. Wat zijn de tarieven...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707