Coronacrisis: waarom u met een bv (juist) nu in het voordeel bent

Coronacrisis: waarom u met een bv (juist) nu in het voordeel bent


Dat het coronavirus het bedrijfsleven treft, hoeven we u waarschijnlijk niet uit te leggen. De impact van de pandemie is voor de ene branche groter dan de ander, maar dat geldt in zekere zin óók voor rechtspersonen. Dat meldt het bedrijf VRB Advies.
VRB Advies ondersteunt organisaties tijdens het maken van keuzes rondom rechtspersonen. Ze komen tot een opmerkelijke conclusie. Volgens hen is een besloten vennootschap, in het licht van de huidige situatie, de beste rechtspersoon om te hebben.

Besloten vennootschap

Een besloten vennootschap (bv) is een van de verschillende rechtspersonen waaruit (beginnende) ondernemers kunnen kiezen. Hij of zij wordt dan onder meer omgedoopt tot directeur-grootaandeelhouder (dga) van het bedrijf.
Het grootste verschil zit hem echter in de aansprakelijkheid. De eigenaar van bijvoorbeeld een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof) kan ook persoonlijk aansprakelijk worden gehouden tijdens noodlijdende situaties als faillissementen.
Dat is in het geval van een besloten vennootschap niet het geval. Eventuele schuldeisers mogen zich beroepen op bedrijfsbezit, maar niet op het privévermogen.

Voordelen

Daar zit volgens VRB Advies nu net het grote verschil tijdens de huidige coronacrisis. Het risico op omvallen is voor bedrijven relatief groot. Met een besloten vennootschap bescherm je dan in ieder geval je eigen huis en haard. Een belangrijke zaak!

Stijging nieuwe bv’s

En dat hebben veel ondernemers zich geen tweede keer laten vertellen, zo blijkt uit de recente cijfers. Volgens VRB Advies heeft er een stijging plaatsgevonden van 300% in het aantal nieuwe bv’s.
Overigens is het ook weer niet zo dat een omschakeling naar een besloten vennootschap een garantie is voor het beschermen van privé-eigendommen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om schuldeisers af te wenden wanneer het faillissement er al enige tijd aan zat te komen – nog vóór de coronacrisis.

Gerelateerde Artikelen

AVB versus BAV: wat zijn de verschillen?

Het zijn twee termen die nogal op elkaar lijken: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Toch verschillen ze behóórlijk van elkaar. We gaan hieronder in op deze verschillen – én op welke variant u voor uw bedrijf nodig heeft. Wat...

Lees meer

De belasting in box 3 stijgt verder: dit zijn de gevolgen

Een fikse tegenvaller voor beleggers. De belasting in box 3 gaat dit kalenderjaar namelijk nog verder omhoog. Dat heeft vooral gevolgen voor beleggers met een vermogen van boven de €57.000. Dat heeft allemaal te maken met het zogenoemde fictieve rendement op spaargeld...

Lees meer

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707