Het is u wellicht al opgevallen dat er momenteel nogal wat kantoren leeg staan. Het Rijksvastgoedbedrijf, het grootste vastgoedbedrijf van Nederland, probeert deze situatie op te lossen met innovatief idee.
Waarom staan er zoveel kantoren leeg?
De relatief grote leegstand onder kantoorpanden is niet los te zien van de pandemie. COVID-19 heeft de manier waarop Nederland werkt voorgoed veranderd. Werknemers werken steeds vaker hybride en blijven derhalve meer en meer weg van kantoor.
Onder werkgevers heeft dit geleid tot grootschalige veranderingen op de werkvloer. Meer werknemers die thuiswerken, betekent tenslotte dat er minder ruimte nodig is. Sommige bedrijven zijn gaan downscalen, waarbij ze grote kantoorpanden hebben ingeruild voor kleinere varianten.
Het resultaat hiervan is de leegstand die we nu steeds vaker zien.
Wat is circulaire renovatie?
Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is een van de instanties die hiermee te maken heeft gekregen. Ze beheren alle kantoren die worden gebruikt door de Nederlandse staat en zijn daarmee meteen het grootste vastgoedbedrijf van Nederland. Het is dus best belangrijk dat juist zij komen met een nieuw idee.
Circulaire renovatie houdt min of meer in dat verschillende kantoren worden opgeknapt op basis van gebruikte materialen. Hergebruik is daarbij een centraal begrip. Komt er een kantoor leeg te staan? Dan wordt er gekeken naar welke materialen een nieuw leven kunnen krijgen in een ander pand. Denk daarbij bijvoorbeeld aan in stukken gezaagd metselwerk dat in een ander kantoorpand wordt teruggeplaatst. Of aan verlichting die elders een nieuw leven krijgt.
Wat zijn de voordelen?
Circulaire renovatie kan hiermee een win-win-winsituatie zijn: drie keer winst. Oude kantoorpanden kunnen gesloopt worden en plaatsmaken voor bijvoorbeeld woningen, terwijl dit niet ten koste gaat van de waardevolle elementen die zo’n pand nog bevat. De derde win zit hem in de CO2-reductie. Het is natuurlijk altijd duurzamer om met hergebruikte grondstoffen te werken.