CBS: cijfers juni 2020 tonen minder zorgen over onderneming

CBS: cijfers juni 2020 tonen minder zorgen over voortbestaan onderneming


Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de meeste bedrijven er meer vertrouwen in hebben over een jaar nog te bestaan. De cijfers hebben betrekking op de maand juni 2020. Vooral bij ondernemingen in de zakelijke dienstverlening nam het vertrouwen toe. In de reisbranche steeg het vertrouwen zelfs van slechts 10 naar 51 procent. Ook bij bedrijven in de sectoren beveiliging, juridische diensten en uitzendbureaus nam het vertrouwen in het eigen voortbestaan in juni sterk toe.

Meeste vertrouwen in sector onroerend goed

Ondernemingen in de verhuur van en handel in onroerend goed, hebben het meeste vertrouwen over de eigen continuïteit. Maar liefst 75 procent van de ondernemingen in deze sector denkt tot minstens juni 2021 te overleven. In de detailhandel gaat 70 procent van de bedrijven ervan uit over een jaar nog te bestaan. Dat komt neer op een stijging van 4 procent, vergeleken met mei 2020.

Somberheid overheerst in sectoren horeca, cultuur, sport en recreatie

Niet in elke sector is het vertrouwen in de continuïteit verbeterd. Slechts 25 procent van de horecabedrijven verwacht over een jaar nog te bestaan. Meer dan een derde van de ondernemers met een horecabedrijf denkt zelfs binnen vijf maanden failliet te zijn, als de maatregelen rondom het coronavirus niet versoepelen. Daarmee is het vertrouwen onder horecaondernemers het laagst. Bijna een op de zes bedrijven in de sectoren cultuur, sport en recreatie verwacht over een jaar nog te bestaan. 20 procent van de ondernemers in deze sectoren verwacht echter binnen vijf maanden de deuren te moeten sluiten.

Uitstel van betaling diverse belastingen

Bedrijven met een laag vertrouwen in de continuïteit van de onderneming, vragen vaker uitstel van belastingbetaling aan. In de horeca heeft ruim 57 procent van de ondernemers hiervoor vanwege de coronacrisis uitstel aangevraagd. Het gaat dan om de omzetbelasting, inkomstenbelasting, loonheffingen, vennootschapsbelasting en/ of de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Bij financiële dienstverleners, waaronder accountants, lag het aantal uitstelaanvragen met slechts 14 procent het laagst.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707