Buitenlandse aktes omzetten: hoe werkt het?

Buitenlandse aktes omzetten: hoe werkt het?


Iedere particulier kan er zomaar mee te maken krijgen: een buitenlandse akte die, om welke reden dan ook, moet worden omgezet naar een Nederlandse versie. We leggen u hieronder uit hoe u dit precies doet.

Het klinkt misschien een béétje als een ver-van-mijn-bed-show, maar vergeet niet dat onder meer geboorte- of trouwakte best uit een ander land dan Nederland kan komen. Hoeveel mensen trouwen er bijvoorbeeld in Las Vegas?

Dit soort aktes moeten dan bij terugkomst worden omgezet naar een Nederlandse variant. Als u wilt dat ze hier ook geldig zijn, tenminste.

Alléén bij de gemeente Den Haag

Dat is enigszins lastig, want dit kan maar bij één gemeente: de gemeente Den Haag. Zij zijn als enige instantie in staat om geboorteaktes, trouwaktes, aktes van een geregistreerd partnerschap, overlijdensaktes én echtscheidingsdocumenten uit het buitenland om te zetten naar een Nederlandse versie.

Digitale verwerking

Heeft u uw retourtje Den Haag al geboekt? Dat was dan ook weer niet nodig. Dit kan namelijk gewoon digitaal. Het is hiervoor allereerst van belang dat u uw buitenlandse akte registreert bij de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente neemt de akte hierdoor op in de BRP – de Basisregistratie Personen.

Vanuit daar komt de akte ook terecht bij de gemeente Den Haag. Het omzetten zelf gebeurt vervolgens aan de hand van een digitaal formulier welke u via de website van de Belastingdienst kunt downloaden.

Extra documenten

Hou er hierbij wel rekening mee dat u hierbij mogelijk extra documenten moet overhandigen. Welke dit zijn, hangt af van het soort akte dat u probeert om te zetten. Voorbeelden ven eventuele benodigdheden zijn paspoorten, identiteitsbewijzen, verblijfsvergunningen en adoptiepapieren.

De gemeente Den Haag houdt u vervolgens per mail op de hoogte van de status van uw vragen én eventuele vervolgstappen.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707