De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers zorgt voor veel discussie. Terwijl sommige zelfstandigen huiverig staan tegenover het verplichte karakter van de verzekering, klinkt er ook in de politiek kritiek. Nieuw Sociaal Contract (NSC) is één van de partijen die zich tegen het huidige voorstel verzet.
De partij uit vooral zorgen over de hoge premie en de lage dekking van de verplichte verzekering.
Volgens het voorstel zou de verplichte verzekering zzp’ers maximaal €195 per maand kosten. Zzp’ers die door ziekte langer dan een jaar het minimumloon niet kunnen verdienen, krijgen 70% van hun winst (van voor de arbeidsongeschiktheid) uitgekeerd, tot maximaal het minimumloon. Deze uitkering loopt door tot de AOW-leeftijd.
Te hoge premie, te weinig dekking
Het NSC is van mening dat deze regeling tekortschiet. De voorgestelde premie is volgens de partij te hoog in verhouding tot de dekking die wordt geboden.
Bovendien zou de uitkering, die in veel gevallen niet meer dan het minimumloon bedraagt, onvoldoende zijn voor zzp’ers die gewend zijn meer te verdienen.
Opt-out-mogelijkheid
De partij benadrukt daarentegen wél het belang van een goede verzekering voor zelfstandigen, inclusief directeur-grootdeelaanhouders (dga’s). Ze pleiten daarom voor een zogenoemde opt-out-mogelijkheid voor zzp’ers en dga’s die al een commerciële verzekering hebben. Het NSC denkt dat dit een goede balans kan creëren tussen solidariteit en keuzevrijheid.
Het NSC vindt daarnaast dat de basisverzekering een betaalbare premie moet hebben, rond de 6,5% van het inkomen, met een maximum van €135 per maand.
Zorgen over de uitvoering
Een ander punt van zorg is de rol van het UWV tijdens de uitvoering van de verplichte verzekering. Nieuw Sociaal Contract stelt dat het UWV nu al te maken heeft met capaciteitsproblemen en niet in staat is om werkzaamheden rondom de verzekering op te pakken.
Prinsjesdag 2024: dit zijn de gevolgen voor de inkomstenbelasting
De overheid heeft op Prinsjesdag een aantal wijzigingen rondom de inkomstenbelasting aangekondigd. We hebben de vijf meest opvallende varianten hieronder voor u samengevat. 1. De belastingtarieven gaan omhoog We doelen daarmee op het basistarief in...