Bevoegdheden mentor en bewindvoerder

Bevoegdheden mentor en bewindvoerder

 

Wanneer u door psychisch of fysiek malheur (tijdelijk) uw belangen niet kunt behartigen, dan kan de rechter een bewindvoerder en/of mentor aanstellen. Wanneer u zulke zaken liever in eigen hand houdt, kunt u een en ander laten vastleggen in uw (levens)testament. Ons kantoor staat u uiteraard graag terzijde met raad en daad.

 

Vermogensrechtelijk

Het verschil tussen een bewindvoerder en een mentor: een bewindvoerder beslist over de vermogensrechtelijke belangen. Daaronder vallen zaken als het beheer van bankrekeningen, het voldoen van facturen, het doen van belastingaangifte en het aangaan of opzeggen van huurovereenkomsten en verkoop van een woning. Een mentor beslist over belangen buiten het vermogensrechtelijke gebied.

 

Verzorging en verpleging


Zo neemt een mentor beslissingen over zaken als verzorging en verpleging. Bewindvoerder en mentor kunnen twee personen zijn, maar één persoon is ook mogelijk. In uw (levens)testament kunt u bewindvoerder en mentor (en hun eventuele opvolgers) zelf aanwijzen. Overleg met de betrokkenen is natuurlijk verstandig: verrassingen in dit kader kunnen onaangenaam uitpakken.

 

  • Wanneer u niets laat vastleggen in uw (levens)testament kan de rechter een bewindvoerder en/of mentor aanstellen.
  • Wanneer u zulke zaken wel wilt vastleggen, is overleg met de betrokkenen natuurlijk verstandig.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat:

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707