Ben ik wel of niet verzekerd bij een orgaandonatie?

Ben ik wel of niet verzekerd bij een orgaandonatie?


Het doneren van organen is een nobele daad die desondanks de nodige, praktische vragen oproept. Hoe zit het bijvoorbeeld met een dekking voor de onvermijdelijke, medische kosten? En zijn donoren verzekerd wanneer ze door een orgaandonatie (tijdelijk) niet kunnen werken? We geven u hieronder antwoord op enkele van deze vragen.

Het korte antwoord? Dat is tamelijk geruststellend. U hoeft u namelijk niet druk te maken om uw verzekeringen wanneer u een orgaandonatie doet. De zorgverzekeraar van de ontvanger vergoedt namelijk alle medische kosten.

We doelen hiermee op de kosten voor de voorbereiding, de ziekenhuisopname, de operatie zelf én de controles naderhand.

We maken hierbij wél verschil tussen een nier- en een leverdonatie. De medische kosten worden, in het geval van een nierdonatie, tot drie maanden na de operatie gedekt. Die periode wordt in het geval van een leverdonatie verlengd tot zes maanden na de operatie.

Medische kosten na drie of zes maanden

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat u ook na deze drie of zes maanden medische kosten maakt. In dat geval komen deze niet langer voor de rekening van de verzekeraar van de ontvanger, maar voor die van uw eigen zorgverzekeraar. Deze komen overigens niet ten laste van het eigen risico.

Heeft u aanvullende, medische zorg nodig, zoals een diëtist? Doe dan een beroep op de zogenoemde Onkostenvergoeding donatie bij leven. Deze vergoedt dergelijke kosten tot drie maanden na de operatie.

Complicatiedekkingverzekering

Het is zeer onwaarschijnlijk, maar het kan in een uiterst geval zo zijn dat u arbeidsongeschikt raakt als het gevolg van een donatie. De schade die dan wordt veroorzaakt wordt gedekt door de Complicatiedekkingverzekering.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707