Belasting op suikervrije drankjes: is het wel of geen goed idee?

Belasting op suikervrije drankjes: is het wel of geen goed idee?

Suikerrijke drankjes, zoals energiedrankjes en verschillende soorten frisdrank, worden massaal geconsumeerd – ondanks de toevoeging van diverse Light- en Zero-varianten. Dat is tegen het zere been in van onder meer het Diabetes Fonds. Zij pleiten dan ook voor een ietwat omstreden maatregel: een extra belasting op drankjes vol suiker.

Het is wellicht overbodig om het hier te vermelden, maar voor de zekerheid: een teveel aan suiker is niet goed voor u. Het Diabetes Fonds drukt het uit in cijfers en stelt dat 50 procent van de volwassenen in Nederland te maken heeft met overgewicht of zelfs ernstig overgewicht. Dit komt bij jongeren in de leeftijdscategorie van vier tot zestien jaar neer op één op de zeven mensen.

Méér diabetes
De toekomst ziet er nog minder rooskleurig uit. Volgens het Diabetes Fonds krijgt, wanneer deze situatie onveranderd blijft, één op de drie volwassenen in Nederland ooit te maken met diabetes type 2. Een ziekte die momenteel meer dan een miljoen mensen onder de leden hebben, maar waarvan er in de toekomst wellicht wekelijks duizenden patiënten bijkomen.

Suikertaks
Een van de boosdoeners? Suikervrije drankjes. Het Diabetes Fonds maakt zich al jaren zorgen over de suikerinname van jongeren. Ze roepen het kabinet dan ook op: voer een belasting in op suikervrije dranken.

Dit moet er volgens hen voor zorgen dat vooral jongeren minder frisdrank gaan drinken. Een meerderheid van hen drinkt namelijk zorgwekkende hoeveelheden. Het Fonds heeft inmiddels gesproken met staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid.

Het is overigens niet zo dat de invoering van een dergelijke taks direct alle problemen oplost. Hoewel het zinvol kan zijn, claimt onder meer het Voedingscentrum dat dit gepaard moet gaan met onder meer voorlichting over gezonder eten.

Gerelateerde Artikelen

Autoverhuur op vakantie: welke verzekering heb ik nodig?

Het korte antwoord op deze vraag? Dat hangt af van het bedrijf waarbij u de auto huurt. Het langere antwoord? Dat vindt u hieronder. Welke verzekering moet ik minstens afsluiten? Een reis-, maar ook een autoverzekering verzekert géén schade aan een gehuurde auto. Dit...

read more

5 redenen waarom veel zzp’ers géén AOV hebben

Slechts iets meer dan 20% van alle zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat heeft verschillende redenen die we hieronder toelichten. 1. ‘De verzekering is te duur’ De belangrijkste reden achter het gebrek aan een verzekering bij...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707