Het kiezen van een geweldige API Specialist

We leven in een tijd waarin vrijwel alles in onze moderne wereld een essentieel onderdeel van API’s is geworden. API’s zijn heel essentiële hulpmiddelen die voor een naadloze werking en prestaties van software applicaties en websystemen zorgen. Dit is ongeacht de branche waarin jij je bevindt.

Want al deze mogelijke bedrijfsprocessen en systemen moeten een middel bieden waarmee ze voor een efficiënte en geautomatiseerde werking optimaal kunnen communiceren en tevens essentiële gegevens kunnen uitwisselen. Dit is waar een API Specialist met een adequate API implementering om de hoek komt kijken.

 

API Specialisten
API specialisten
API Koppeling Developers
API koppeling developers
API Koppeling Programmeur
API koppeling programmeur
API Koppeling Specialist
API Koppeling specialist
API Ontwikkelaar
API ontwikkelaar

API Programmeur

API programmeur

Wat is een Application Programming Interface (API)

Heel simpel gezegd is een API een soort software tussenpersoon waarmee twee systemen of programma’s met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Dit kan mogelijk gemaakt worden door een API Specialist een integratie of koppeling tussen de systemen te laten maken.

Stel je eens voor dat jij per post een brief van een vriend ontvangt. De postbode haalt deze brief op en bezorgt het vervolgens bij jou. Je vriend is in dit geval ‘software A’, jij bent ‘software B’ en de postbode is de API. Je zou dus ook kunnen zeggen dat een API de bezorger van programma’s is.

API programmeur

De voordelen van API’s

En of de API Specialist nu bestaande tools beheert of nieuwe ontwerpt, hij of zij kan een Application Programming Interface gebruiken om dit proces te vereenvoudigen. Enkele van de belangrijkste voordelen van API’s zijn:

Het maakt een verbeterde samenwerking mogelijk om zo workflows te automatiseren die de productiviteit en prestaties stimuleren
Het biedt een flexibelere innovatie, aangezien er met API’s simpel verbindingen met nieuwe zakenpartners gelegd kunnen worden en/of op de bestaande markt nieuwe diensten aangeboden kunnen worden. Dit is iets wat een enorm rendement kan genereren en ook een digitale transformatie kan stimuleren
Het zorgt voor een extra beveiliging. API’s creëren een extra beschermingslaag tussen jouw data en een server. Een API Specialist kan deze API beveiliging bovendien nog meer versterken door allerlei tokens, signatures en Transport Layer Security (TLS) codering te gebruiken

Het werkproces dat een API Specialist moet volgen

De API Specialist moet voor de creatie van een correct werkende API een specifiek proces volgen dat drie essentiële onderdelen omvat. Dit is ongeacht de API integratietool of het doel die er gekozen wordt.
De prioriteiten en bedrijfsprocessen analyseren en bepalen

De API Specialist moet eerst alle prioriteiten en alle verbonden bedrijfsprocessen analyseren en bepalen. Er zal hierbij moeten worden vastgesteld wat de probleempunten zijn en hoe de combinatie van twee of meer softwaresystemen zal assisteren om deze problemen uit te bannen.

Het is hierbij van vitaal belang om te erkennen dat de personen die de API Specialist daarbij zullen helpen de software-ingenieurs en systeembeheerders van het bedrijf zijn. Zij zullen immers beslissen hoe deze integratie de onderneming precies zal ondersteunen.
Het planningsproces starten

De API Specialist kan met het planningsproces aanvangen wanneer alle bedrijfsdoelstellingen bepaald en uiteengezet zijn. Om de nieuwe functies te bouwen die het bedrijf helpen zijn doelen te bereiken, moet de API Specialist een aangepaste toepassing creëren die met de gedefinieerde softwareplatform API’s communiceert.
De nieuwe API koppeling testen

Ten slotte, om er zeker van te zijn dat de API compleet aan haar taak voldoet en ook vrij van bugs is, moeten er enkele tests op het bedrijfssysteem uitgevoerd worden.

API specialist

Belangrijke vragen om te stellen bij het inhuren van een API Specialist

Overweeg jij ook om een API Specialist in te huren? Weet dan dat goed gebouwde API’s essentieel voor het succes van de meeste digitale projecten zijn. Het is daarom absoluut de moeite waard om het juiste talent in te huren om jouw bedrijf op dit gebied te helpen.
Wat voor soort API’s heeft het project nodig?

Er zijn heel veel soorten API’s en zijn ook verschillende manieren om deze te bouwen. Begrijpen wat voor soort API’s jouw bedrijfsproject nodig heeft, is essentieel bij het inhuren van een API Specialist die over de juiste vaardigheden en ervaring beschikt.

Het is mogelijk dat jouw project één van de volgende API mogelijkheden nodig heeft:

  • Open API’s. Dit zijn API’s waartoe API Specialisten voor hun eigen software oplossingen toegang hebben. Dit kan soms via een registratie of het gebruik van een API sleutel zijn. Ze worden soms ook wel publieke of openbare API’s genoemd
  • Partner API’s. Net zoals open API’s zijn partner API’s ook extern. Het verschil is echter dat ze de toegang tot specifieke partners beperken, dit vaak via een speciale externe API gateway
  • Interne API’s. Deze API’s zijn enkel voor het gebruik binnen een bepaalde organisatie en stellen de verschillende teams in staat om hun unieke tools en gegevens naadloos te delen. De voordelen van interne API’s ten opzichte van traditionele integratietechnieken zijn onder andere een verbeterde beveiliging plus toegangscontrole, en een audittrail van systeemtoegang.

Je kunt uiteraard ook meerdere Web API’s voor één samengestelde API combineren. Deze zijn super handig bij het ontwerpen van diverse microservices. Dit omdat ze de serverbelasting verminderen en het ook veel gemakkelijker maken om data uit verschillende gegevensbronnen te putten om zo vlot een verzoek te voltooien.

Het kiezen van een geweldige API Specialist

Het verschil tussen een API en Microservice

Het verschil tussen een API en een microservice is als volgt uit te leggen. API’s zijn dataverwerkers die interacties tussen de verschillende softwarecomponenten moeten specificeren, terwijl microservices een meer architecturale benadering hebben en de software ontwikkelaars helpen bij het creëren en schalen van de benodigde services.

De tools van een API Specialist

De tools van een API Specialist

Er zijn heel veel tools beschikbaar die een API Specialist kan helpen om hun vaardigheid in API ontwikkeling te vergroten. Zo zijn er diverse programma editors, database managers en testtools voorhanden die een API Specialist helpt om grootschalige projecten te starten en de compatibiliteit mogelijkheden van de software koppeling grondig te testen.

Enkele bekende namen van softwaretools voor de ontwikkeling van API’s zijn: Makefile, JUnit, J2EE, MySQL, Apache JMeter, REST, JSON, XML, PHP, Symfony2 en Yii.

 

De kwaliteiten van een geweldige API Specialist

De kwaliteiten van een in te huren API Specialist weerspiegelt natuurlijk die van elke professionele softwareontwikkelaar, maar wordt door enkele verschillen gekenmerkt. Zo zou er in eerste instantie een diepgaande programmeerkennis aanwezig moeten zijn van onder meer REST en JSON.

De API Specialist weet ook zeker de waarde van de ‘API-first’ (design) aanpak te begrijpen en hoe deze kan helpen bij het leveren van de best passende oplossing voor de API’s binnen de organisatie of het bedrijf. Bovendien zouden deze ‘API-first’ ontwerpprincipes toegepast moeten worden om de allerbeste oplossing voor de betreffende API te creëren. Een gedegen kennis van de API frameworks is daarbij essentieel.

Een geweldige API Specialist maakt vooral heel effectieve keuzes die niet alleen een formidabele ervaring voor de API consument oplevert, maar tevens voor de best passende systeemintegratie in de backend zorgt. Daarnaast is de keuze van een API Specialist om mogelijkheden voor specifiek hergebruik te zoeken ook voor de hand liggend. Als laatste moet de API Specialist zeer zeker effectief kunnen communiceren.

Nu je weet hoe jij jouw API Specialist kandidaten kunt kwalificeren, hoef jij enkel nog maar zo’n heel ervaren en bekwame API Specialist te vinden!

Veel gestelde vragen over API Specialist

API-koppelingen zijn de sleutel tot succesvolle integraties voor bedrijven van alle groottes en in alle industrieën. Ze stellen bedrijven in staat om hun producten en diensten te integreren met andere systemen, wat betekent dat ze een krachtige manier kunnen zijn om de groei van je bedrijf te versnellen.

Maar wat zijn API-koppelingen precies en hoe kun je ze gebruiken om je bedrijf te laten groeien?

In simpele termen zijn API-koppelingen manieren waarop twee systemen met elkaar kunnen communiceren. Dit gebeurt via specifieke afspraken over hoe de systemen met elkaar zullen communiceren, wat bekend staat als een API-protocol. Zo’n koppeling stelt een bedrijf in staat om de functionaliteiten van een ander systeem te gebruiken, zoals bijvoorbeeld het ophalen van gegevens of het sturen van data.

Er zijn vele voordelen aan het gebruik van API-koppelingen voor je bedrijf:

Versnellen van de groei: Door je producten of diensten te integreren met andere systemen, kan je je bereik vergroten en nieuwe markten aanboren.

Verbeterde efficiëntie: API-koppelingen stellen je bedrijf in staat om efficiënter te werken door duplicatie van werk en middelen te verminderen.

Verbindingen leggen met partners: Door API-koppelingen te gebruiken, kan je nieuwe partnerschappen aangaan en de samenwerking met bestaande partners versterken.

Verbetering van producten of diensten: Door gebruik te maken van de functionaliteiten van andere systemen, kan je de kwaliteit van je producten of diensten verbeteren.

Als je overweegt om API-koppelingen te gebruiken om je bedrijf te laten groeien, is het belangrijk om een gekwalificeerde professional te raadplegen om ervoor te zorgen dat de koppelingen op de juiste manier worden geïmplementeerd en om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereisten van je bedrijf.

Samengevat zijn API-koppelingen de sleutel tot succesvolle integraties voor bedrijven. Door ze te gebruiken, kan je de groei van je bedrijf versnellen, efficiënter werken, verbindingen leggen met partners en de kwaliteit van je producten of diensten verbeteren. Door gebruik te maken van API-koppelingen op de juiste manier kan je bedrijf blijven groeien en mee blijven gaan met de veranderende digitale landschap.

API’s (Application Programming Interfaces) zijn een belangrijk onderdeel van het digitale landschap. Ze stellen bedrijven in staat om hun producten en diensten te integreren met andere systemen, wat betekent dat ze een krachtige manier kunnen zijn om de groei van je bedrijf te versnellen.

Maar wat zijn API-koppelingen precies en hoe kun je ze gebruiken om je bedrijf te laten groeien?

In simpele termen zijn API-koppelingen manieren waarop twee systemen met elkaar kunnen communiceren. Dit gebeurt via specifieke afspraken over hoe de systemen met elkaar zullen communiceren, wat bekend staat als een API-protocol. Zo’n koppeling stelt een bedrijf in staat om de functionaliteiten van een ander systeem te gebruiken, zoals bijvoorbeeld het ophalen van gegevens of het sturen van data.

Er zijn verschillende manieren waarop API-koppelingen je bedrijf kunnen helpen groeien:

  • Nieuwe markten aanboren: Door je producten of diensten te integreren met andere systemen, kan je je bereik vergroten en nieuwe markten aanboren.
  • Verbindingen leggen met partners: API-koppelingen kunnen je bedrijf helpen om nieuwe partnerschappen aan te gaan en de samenwerking met bestaande partners te versterken.
  • Je producten of diensten verbeteren: Door gebruik te maken van de functionaliteiten van andere systemen, kan je de kwaliteit van je producten of diensten verbeteren.
  • Kosten besparen: Door API-koppelingen te gebruiken, kan je duplicatie van werk en middelen verminderen en daardoor kosten besparen.

Als je overweegt om API-koppelingen te gebruiken om je bedrijf te laten groeien, is het belangrijk om een gekwalificeerde professional te raadplegen om ervoor te zorgen dat de koppelingen op de juiste manier worden geïmplementeerd en om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereisten van je bedrijf.

Samengevat zijn API-koppelingen manieren waarop twee systemen met elkaar kunnen communiceren en kunnen ze een krachtig hulpmiddel zijn om de groei van je bedrijf te versnellen door nieuwe markten aan te boren, verbindingen te leggen met partners, je producten of diensten te verbeteren en kosten te besparen. Door gebruik te maken van API-koppelingen op de juiste manier kan je bedrijf blijven groeien en mee blijven gaan met de veranderende digitale landschap.

De afkorting API staat voor het Engelstalige ‘Application Programming Interface’. Het is een koppeling tussen twee verschillende applicaties, die er voor zorgt dat zij met elkaar kunnen communiceren. Het unieke onderdeel hiervan is dat de koppeling ook werkt als de twee applicaties in verschillende programmeertalen zijn geschreven. Een API is de vertaler en ‘tussenpersoon’ voor het verwerken en bijwerken van gegevens. Anders gezegd stelt de gebruiker een vraag en zorgt de API dat deze aankomt bij de aanbieder. Vervolgens vertaalt de API het antwoord terug naar jou: de gebruiker. In de praktijk worden API’s vaak gebruikt in bedrijven en technische oplossingen. Vaak zonder dat je hier iets van merkt en veelal met het doel om (repetitieve) taken te automatiseren. Hoe ziet dat er dan precies uit? Nou, zo kan een API er voor zorgen dat de voorraad van jouw webshop direct verwerkt wordt in jouw boekhoudsysteem. Zodoende kun je direct zien wat de omzet en winst is, maar ook wat de voorraad in de webshop bedraagt. Anderzijds wil je bijvoorbeeld een vlucht boeken naar een tropisch oord voor een heerlijke vakantie. Om dit te bewerkstelligen gebruik je bijvoorbeeld Skyscanner om de goedkoopste vlucht te vinden naar jouw bestemming. Vervolgens kies je ook nog de gewenste stoel en vluchttijd. Al deze data moet Skyscanner opvragen uit de databases van de verschillende aanbieders. De API-koppelingen zijn in dit geval de tussenpersonen die jou hierbij helpen en er voor zorgen dat jij de juiste data te zien krijgt. Zoals je ziet zorgt een API-koppeling voor heel veel efficiëntie en automatisering. Stel je voor dat je alle bestellingen handmatig zou moeten uitvoeren. En vervolgens ook steeds de voorraad moet bijwerken. Dat werkt natuurlijk niet! Al met al kan men dus gerust stellen dat API’s van levensbelang zijn in onze huidige digitale wereld. Wij kunnen letterlijk niet meer zonder deze koppelingen.

API’s zijn een integraal onderdeel van de digitale economie. Ze creëren een cultuur van experimenteren en innoveren. Maar niet alle API’s zijn perfect. Er zijn een paar nadelen aan een koppeling, die moeten worden aangepakt voordat API’s hun volledige potentieel kunnen bereiken.

Bedrijven maken zich altijd zorgen over wie de API zal onderhouden als ze deze in hun product integreren. Dit komt omdat mensen vaak denken dat integratie de beste manier is om een API te schalen, maar dat geldt niet perse voor elk bedrijf.

Sommige bedrijven geven de voorkeur aan om bestaande API’s te gebruiken in plaats van er een helemaal opnieuw te laten bouwen, omdat ze niet over de middelen of tijd beschikken die nodig zijn voor de ontwikkeling..

Een API-koppeling is een manier voor bedrijven om hun gegevens toegankelijk te maken voor andere applicaties. Zo’n systeem integratie kan om vele redenen nuttig zijn, maar een van de belangrijkste voordelen is dat het helpt bij de gegevensbeveiliging.

Het is een veel voorkomende misvatting dat API-integratie leidt tot verlies van beveiliging, maar in werkelijkheid heeft het het tegenovergestelde effect. Met een API-integratie wordt informatie veilig gedeeld tussen verschillende platforms en applicaties.

Daarnaast voorkomt men het dubbel invoeren van werk, omdat gegevens tussen systemen automatisch worden uitgewisseld, zonder tussenkomt van menselijke handelingen.

Een API koppeling kost tussen de 1000 en 5000 euro. Dit bedrag hangt af van de complexiteit van de oplossing en het aantal systemen dat gekoppeld dient te worden. Vaak betaal je dus eenmalig een bedrag voor de ontwikkeling en inrichting. Daarnaast betaal je vaak ook een klein bedrag per maand voor de hosting. Binnen de hosting is ook monitoring van de maatwerk API koppelingen inbegrepen.

Kosten API koppeling

API staat voor Application Programming Interface. Een API koppeling betekent de communicatie tussen applicaties.

API koppeling - Wat is een API koppeling - Brixxs

Wil je voor het management van je API’s een platform gebruiken? Klik dan hier om meer te lezen over ons API koppelingen platform.

Stap #1: Kennismaking

Tijdens de kennismaking worden je IT vraagstukken door ervaren consultants besproken.

Stap #2: Requirements analyse

Na de kennismaking worden je eisen en wensen in kaart gebracht. Wij kijken naar het huidige systeem landschap en brengen dit in kaart.

Stap #3: Haalbaarheidsstudie

We geven antwoord op de vraag wat er nodig is om het gewenste systeem te gaan bouwen. Inschattingen worden gemaakt en deze kunnen als input dienen voor jouw business case.

Stap #4: Prototyping

We maken een prototype van het gewenste systeem en leggen de API koppelingen in de basis.

Stap #5: Bouwen van een MVP

Een MVP (Minimum Viable Product) heeft minimale functionaliteiten om de werking van de API aan te tonen.

Stap #6: Productierijp maken van de API

De API wordt gereedgemaakt voor de live gang. Infrastructuur wordt uitgerold, quality checks worden uitgevoerd, en de API gaat eerst van test, naar staging en vervolgens naar productie. Er worden alert ingesteld om de API’s in de gaten te houden.

6 stappen voor een API koppeling

Hoe maak ik een API koppeling in 6 stappen

Een API is een interface voor het programmeren van applicaties. Het is een set regels, protocollen en tools die toegankelijk zijn voor andere applicaties.

API’s zijn ontworpen om flexibel en modulair van aard te zijn. Ze stellen ontwikkelaars in staat om andere producten te bouwen of uit te breiden zonder telkens het wiel opnieuw te hoeven uitvinden. API’s maken het ook voor ontwikkelaars mogelijk om applicaties te maken die op nieuwe manieren samenwerken.

Enkele veelvoorkomende taken die u met een API kunt doen zijn:

  • Bestanden uploaden
  • Informatie ophalen uit een API (bijv. JSON)
  • Gegevens uit een database lezen
  • Locatiegegevens ophalen (bijv. GPS-coördinaten)

Wat zijn de voordelen of voordelen van het gebruik van een API?

Een API (Application Programming Interface) is een interface die softwareontwikkelaars bouwen om de interactie met hun apps en services te vergemakkelijken.

API’s bieden een reeks voordelen en voordelen:

  • Ze maken integratie met andere systemen mogelijk
  • Ze faciliteren de ontwikkeling van nieuwe digitale producten en diensten
  • Ze bieden toegang tot gegevens vanuit elke app
  • Ze zorgen voor een betere integratie
  • Veilig
  • Goedkoop

Wat zijn mogelijke toepassingen voor een API?

Er zijn veel mogelijke toepassingen voor een API. Ze worden meestal gebruikt om softwareontwikkelaars een interface te bieden waarmee ze toegang hebben tot gegevens van het systeem van een bedrijf zonder nieuwe code te hoeven schrijven. API’s kunnen ook voor verschillende andere doeleinden worden gebruikt, zoals het maken van systeemkoppelingen, het automatiseren van taken, het verwerken van gegevens en nog veel meer.

Hoe ga je aan de slag met je eigen API?

Er zijn twee manieren om aan de slag te gaan met het bouwen van je eigen API. De eerste is om een API-bouw en test tool zoals POSTMAN te gebruiken. De tweede is door middel van programmeren.

Met een API-bouwtool kun je meteen aan de slag door een paar vragen over je project te beantwoorden en heb je de tools die nodig zijn voor het ontwerpen van een API. Je kunt ook profiteren van bestaande sjablonen die op de lange termijn tijd besparen.

Het bouwen van je eigen API door middel van programmeren vereist meer werk. Als je niet bekend bent met coderen, kun je het beste iemand vinden die hiermee ervaringen heeft, omdat het tijdrovend en vervelend kan zijn om zonder deze kennis te doen.

Heb ik programmeer vaardigheden nodig om een API te gebruiken?

API is een set instructies of hulpmiddelen waarmee mensen softwaretoepassingen kunnen bouwen. API wordt de taal van het internet genoemd. API kan worden geïntegreerd met andere services om nieuwe functies te bieden.

Als u een e-commercebedrijf heeft, is API een van uw belangrijkste bronnen. API stelt bedrijven in staat om met elkaar te communiceren of gegevens te delen met applicaties van derden zonder dat ze elke keer alles opnieuw hoeven te bouwen. Om API te gebruiken, hoeft u alleen maar te weten hoe het werkt en hoe het voor jouw bedrijf kan werken.

Een API is een webservice. Het is een programma of een reeks instructies waarmee twee toepassingen met elkaar kunnen praten.

Een webservice biedt een manier voor computerprogramma’s die op verschillende machines draaien om met elkaar te communiceren via het world wide web. Het ene programma fungeert als een “client” en verzendt een bericht dat door de “server” wordt begrepen. De server verwerkt vervolgens het verzoek en stuurt zo nodig een antwoord terug.

Het internet is een netwerk van computers over de hele wereld die via het world wide web met elkaar communiceren. Het ene programma fungeert als een “client” en stuurt een bericht dat door de “server” wordt begrepen. De server verwerkt het verzoek vervolgens.

Wat is een webservice?

Een webservice is een softwaresysteem dat toegankelijk is via internet en meestal wordt beheerd door een bedrijf.

Webservices zijn doorgaans ontworpen om specifieke soorten gegevens of informatie te leveren. Je zult merken dat veel bedrijven verschillende webservices aanbieden, zoals chatbots voor klantenservice, een API voor het publiceren van inhoud op hun website en een API voor het ophalen van aandelenkoersen.