Alles wat u als ondernemer moet weten over uitstel van belastingbetaling

Alles wat u als ondernemer moet weten over uitstel van belastingbetaling


De coronacrisis heeft veel ondernemers (zwaar) getroffen. Mede daardoor heeft de regering een aantal overbruggende maatregelen in het leven geroepen, zoals de Tozo – de Tijdelijke overbrugging zelfstandig ondernemers. Dergelijke steunpakketten zouden echter geen nut hebben als getroffen bedrijven daarnaast gewoon moeten voldoen aan de gebruikelijke belastingverplichtingen. Daarom stelt ook de Belastingdienst zich momenteel iets soepeler op.
Ondernemers als u hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen. De bedrijven die dit voor 1 oktober 2020 al deden, kregen uitstel tot 1 januari 2021. Dat gold voor alle belastingsoorten die nog openstonden op het moment waarop het verzoek werd ingediend.
Daarnaast werkt de Belastingdienst ook met een ruimere betalingsrekening voor bedrijven die erg getroffen zijn. We noemen deze regeling ook wel bijzonder uitstel: een tamelijk royale regeling die u in staat stelt de verlate belasting in 36 maanden terug te betalen. Dit begint dan vanaf 1 juli 2021.

Aanvragen van uitstel

Het is tijdelijk ook eenvoudiger om dit uitstel aan te vragen – ook in het geval van bijzonder uitstel. Hoe soepel zo’n aanvraag verloopt, hangt af van de hoogte van de schuld. Is deze lager dan €20.000? Dan volstaat het opsturen van bewijsstukken die aantonen dat de omzet sinds 12 maart 2020 aanzienlijk is gedaald.
Is de belastingschuld hoger dan €20.000? Dan heeft de Belastingdienst een verklaring van een derde partij nodig. In de realiteit komt dit meestal neer op een boekhouder, accountant of vertegenwoordiger van de brancheorganisatie.
Aanvullend daarop stelt de Belastingdienst dat er in de getroffen periode géén bonussen of dividenden mogen worden uitgekeerd. U mag eveneens geen eigen aandelen inkopen.

Formulier

U vindt de aanvraagformulieren voor uitstel van belastingbetaling online via de website van de Belastingdienst.

Gerelateerde Artikelen

De voordelen van low code en no code

Ontwikkelingen op de werkvloer gaan tegenwoordig extreem snel, en twee termen die heel vaak rondgeslingerd worden als het om deze ontwikkelingen gaat zijn low code en no code. Deze twee worden vaak gezien als de sleutel tot succes in het moderne bedrijfsleven. Er...

Lees meer

Artificial Intelligence en haar grote voordelen

  Artificial Intelligence is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort op allerlei gebieden. Het is in het leven geroepen om het menselijk leven makkelijker te maken en het is al snel uitgegroeid tot één van de grootste technologieën die wij op aarde...

Lees meer

Verzekeren tegen ransomware-aanvallen: kan dat?

Digitale aanvallen door middel van ransomware zijn helaas orde van de dag binnen het bedrijfsleven. Het is dan ook een tamelijk lucratieve handel voor cybercriminelen. Niet zelden leveren dit soort aanvallen hen initieel tonnen op. Ransom-aanvallen worden mede...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707