Alles wat je moet weten over digitale transformatie

Digitale transformatie

Digitale transformatie is een term die we de laatste tijd steeds vaker horen binnen bedrijven. Het wordt te pas en te onpas over tafel gegooid als het gaat over technologie en software, maar wat betekent het nou eigenlijk? En hoe kunnen we het toepassen binnen een bedrijf? In dit artikel gaan we kijken naar alles wat je moet weten over digitale transformatie.

Digitale transformatie is het loslaten van traditionele normen en waarden en overstappen naar modernere aspecten van het bedrijfsleven, en dan met name op het gebied van technologie. Digitale transformatie houdt zich bezig met nieuwe technieken die bedrijven efficiënter kunnen maken zoals bijvoorbeeld automatisering en cloudopslag. Digitale transformatie gaat gepaard met een verandering in de manier van denken, en is daarom een grote stap voor ieder bedrijf.

Maar waarom is het dan toch slim om aan digitale transformatie te doen? Niemand houdt immers van veranderingen. Het antwoord hierop is relatief simpel, tijd, geld on onderscheidend vermogen. Met behulp van digitale transformatie kunnen bedrijven veel tijd en geld besparen, en dat is natuurlijk een aantrekkelijk vooruitzicht voor ieder bedrijf. Veranderen is tegenwoordig een noodzaak om te overleven. Voordat je het weet doet je concurrent het beter en zit je in een stagnerende omzetgroei.

Dit leidt dan natuurlijk tot de volgende vraag, hoe begin je met digitale transformatie binnen een bedrijf?

Allereerst is het belangrijk om te identificeren waar er ruimte voor verbetering is op het gebied van digitale transformatie. Dit kan op veel manieren, op veel verschillende niveaus binnen een bedrijf. Zo kan je direct aan de werknemers om feedback vragen of met de managers praten om een globaal beeld te krijgen. Ook is het belangrijk om concreet een link te leggen met de strategie van je bedrijf. Dit is een essentiële fase voor succesvolle digitale transformatie en dit moet dan ook zorgvuldig worden uitgevoerd.

Vervolgens is het tijd voor het lastige deel, de leiding van het bedrijf overtuigen om hun manier van denken om te zetten en digitale transformatie te omarmen. Hier is het belangrijk dat je al het bewijs dat je hebt verzameld gebruikt en op een sterke manier presenteert.

Na het vergaren van goedkeuring van het management is het tijd om concrete plannen en ideeën op te brengen om de digitale transformatie van start te laten gaan. Houd wel in het achterhoofd dat digitale transformatie een langdurig proces is dat niet zomaar in een dag plaatsvindt, dus denken in kleine stappen.

Om digitale transformatie succesvol uit te voeren en te versnellen is het hebben van een sterke IT-afdeling onmisbaar. De eerste stap is dan ook om te beginnen bij de IT-afdeling, analyseer wat er te verbeteren valt en voer deze verbeteringen zo snel mogelijk door. Ook kun je overwegen om een groot deel van de IT activiteiten uit te besteden, want waarom zou je immers alle kennis in huis willen hebben?

Ook moet er een duidelijk jarenplan opgesteld worden om het succes van de digitale transformatie te garanderen. Het is aan te raden om dit te verdelen in fase waarbij het met name van belang is om de eerste stappen van digitale transformatie in fasen van 6 weken te laten plaatsvinden. Een langere periode maakt alles complexer en je loopt meer risico’s.

Al met al kan het introduceren van digitale transformatie binnen een bedrijf leiden tot grote voordelen op het gebied van tijd- en kostenbesparing, maar zorg er altijd voor dat je een concrete link hebt met je bedrijfsstrategie en probeer door de inzet van technologie vooral ook nieuwe en niet voor de hand liggende strategieën en business modellen te ontwikkelen.

Wij hopen dat dit artikel duidelijkheid heeft kunnen scheppen op het gebied van digitale transformatie maar je kunt altijd een gratis en vrijblijvend advies plannen met onze digitale transformatie consultant.

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707