Alle eenmanszaken kunnen binnenkort mogelijk hun gegevens afschermen

Alle eenmanszaken kunnen binnenkort mogelijk hun gegevens afschermen

De gegevens van zzp’ers zijn momenteel voor iedereen zichtbaar in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar komt in de toekomst een potentieel einde aan.

Althans – als het plan van minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken doorgang vindt. Zij heeft haar visie hierop naar de Tweede Kamer gestuurd. De strekking van het verhaal? Adressen in het Handelsregister moeten worden afgeschermd.

Afscherming
Dit adres is voor veel freelancers hetzelfde als hun privéadres. Adriaansens, maar ook een fors deel van de Tweede Kamer, pleit al langer voor een afscherming hiervan.

De reden daarachter is niet los te zien van de recente bedreigingen die zelfstandige journalisten en advocaten ontvingen. Ze zijn echter niet de enige beroepen die met bedreigingen te maken hebben. Een afscherming van de gegevens moet helpen dit te voorkomen.

De maatregel moet ook een verbod op persoonsgerichte reclame en marketing tegengaan. Volgens Adriaanse is het de bedoeling dat telefoonnummers en mailadressen hierdoor niet meer beschikbaar zijn voor onder meer marketeers.

Doorgang
Wanneer dit eventueel plaatsvindt, is nog niet duidelijk. Hoewel minister Adriaansens de Kamer van Koophandel heeft gemaand tot een snelle afhandeling, mogen belanghebbenden nog tot en met september 2022 reageren.

Ondernemers zijn het daarnaast verplicht om in ieder geval een alternatief postadres op te geven. Dat kan ook een postbus zijn. Daarnaast moeten relevante overheidsorganisaties, waaronder de Belastingdienst, nog wél in staat zijn om adresgegevens in te zien. Dat geldt ook voor advocaten, deurwaarders en andere instanties die hier wettelijke toestemming voor hebben.

Autoriteit Persoonsgegevens
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft goed gereageerd op het voorstel, maar claimt wel dat er méér moet worden gedaan om de privacy van zzp’ers te waarborgen. Ze wijzen bijvoorbeeld naar het Kadaster, waarin adresgegevens ook zichtbaar zijn.

Bron: Trouw

Gerelateerde Artikelen

Uw zakelijke auto verzekeren: 5 handige weetjes

Plannen om een zakelijke auto aan te schaffen? Dan ontkomt u vanzelfsprekend niet aan het afsluiten van een verplichte verzekering. We hebben vijf interessante feitjes voor u die u wellicht kunt onthouden wanneer u uw verzekeraar uitkiest. 1. Een WA-verzekering is...

Lees meer

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707