25 procent van Tozo-aanvragen afgewezen door gemeenten

25 procent van Tozo-aanvragen afgewezen door gemeenten


Ervaart u als zelfstandig IB-ondernemer financiële problemen door de coronacrisis? Om ondernemers tijdens de coronacrisis financieel te ondersteunen is door de overheid de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in het leven geroepen. Deze regeling is bedoeld voor zzp’ers en zelfstandig ondernemers en bestaat uit een aanvullende uitkering op het inkomen. Deze uitkering is bedoeld voor levensonderhoud als het inkomen van u als IB-ondernemer onder het sociaal minimum daalt. Ook is het binnen de regeling mogelijk om te lenen voor bedrijfskapitaal om tijdelijke liquiditeitsproblemen op te vangen.
Het is belangrijk uw aanvraag zo volledig mogelijk in te vullen. Uit onderzoek van Business News Radio (BNR) blijkt namelijk dat bijna 25 procent van alle aanvragen voor een beroep van IB-ondernemers op de Tozo niet door de gemeente worden gehonoreerd. Het geld is niet uitgekeerd, de aanvraag wordt afgewezen of is door ondernemers niet volledig ingevuld. BNR informeerde bij zowel kleine, middelgrote als grote gemeenten in ons land.

Problemen met de partnertoets

De cijfers van BNR geven informatie over het aantal afwijzingen binnen de eerste Tozo-regeling. De regeling is per 1 juni in aangepaste vorm verlengd en loopt van 1 juni tot met 31 augustus. Een groot verschil is de invoering van een partnertoets. IB-ondernemers en zelfstandigen waarvan de partner meer dan € 1500 per maand verdient, hebben vanaf 1 juni geen recht meer op een Tozo-uitkering. Mogelijk stijgt het aantal afwijzingen hierdoor verder.

Moeite om in levensonderhoud te voorzien

Veel IB-ondernemers, waaronder zelfstandigen en zzp’ers dreigen alsnog in financiële problemen te komen. Diverse zelfstandigenorganisaties riepen op de partnertoets niet in te voeren. Ondernemersorganisatie ONL constateerde namelijk dat 51 procent van de zelfstandigen met een partner die van de eerste Tozo-regeling gebruikmaken al moeite hebben in hun levensonderhoud te voorzien. Een vermogenstoets is overigens nog steeds geen onderdeel van de aanvraag voor de Tozo 2-regeling.

Verbazing over partnertoets

Ondernemersorganisatie ONL verbaast zich over de partnertoets. Er is namelijk geen aanwijzing dat er zonder partnertoets overmatig misbruik van de regeling wordt gemaakt. Er heerst nog steeds veel onzekerheid over het bestaansrecht als ondernemer. Wellicht biedt ondersteuning in de vorm van een lening uitkomst. Ondernemers mogen maximaal €10.157 lenen voor bedrijfskapitaal.

Gerelateerde Artikelen

De voordelen van low code en no code

Ontwikkelingen op de werkvloer gaan tegenwoordig extreem snel, en twee termen die heel vaak rondgeslingerd worden als het om deze ontwikkelingen gaat zijn low code en no code. Deze twee worden vaak gezien als de sleutel tot succes in het moderne bedrijfsleven. Er...

Lees meer

Artificial Intelligence en haar grote voordelen

  Artificial Intelligence is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort op allerlei gebieden. Het is in het leven geroepen om het menselijk leven makkelijker te maken en het is al snel uitgegroeid tot één van de grootste technologieën die wij op aarde...

Lees meer

Verzekeren tegen ransomware-aanvallen: kan dat?

Digitale aanvallen door middel van ransomware zijn helaas orde van de dag binnen het bedrijfsleven. Het is dan ook een tamelijk lucratieve handel voor cybercriminelen. Niet zelden leveren dit soort aanvallen hen initieel tonnen op. Ransom-aanvallen worden mede...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707