0% btw op groenten en fruit: gaat het eraan komen?

0% btw op groenten en fruit: gaat het eraan komen?


De btw op groenten en fruit is al jarenlang het onderwerp van gesprek tijdens verschillende, politieke debatten. Deze werd, tot ontzetting van velen, in 2019 verhoogd: van zes naar negen procent. Twee jaar later is er echter ineens sprake van een totale verdwijning van omzetbelasting op groenten- en fruitsoorten. Gaat dit er daadwerkelijk van komen?

De Europese wet- en regelgeving bepaalt momenteel dat groenten en fruit een btw-tarief van minimaal vijf procent moeten hebben. De Nederlandse regering heeft dit percentage, met die regel in het achterhoofd, op 1 januari 2019 verhoogd naar negen procent.

Maar daar komt mogelijk verandering in. De Europese ministers van Financiën hebben namelijk bepaald dat dit minimumpercentage moet verdwijnen. Volgens hen hoeven lidstaten geen btw te heffen op groenten en fruit. Deze mag dus ook nul procent zijn.

Regeerakkoord

Het was echter lang de vraag of Nederland deze kans ook zou benutten. Lange tijd was er in de Tweede Kamer géén meerderheid voor het verlagen van de btw op groenten en fruit. Het nieuwbakken kabinet Rutte IV lijkt hier echter verandering in te brengen.

Het regeerakkoord stelt namelijk dat groenten en fruit goedkoper moeten worden. Of dit gaat om de invoering van het nultarief qua btw is niet duidelijk, maar het lijkt er wel op.

Gezond eten bevorderen

Het concept maakt deel uit van een breed pakket aan maatregelen die gezond eten moeten bevorderen. Zo is het kabinet van plan om frisdranken met suiker duurder te maken en minder reclame toe te staan voor ongezonde producten, zoals items die veel suiker, zout en vetten bevatten.

Daarnaast worden de accijnzen op tabak verder verhoogd. Daar staat overigens wél tegenover dat alcohol makkelijker verkrijgbaar wordt door het verdwijnen van het verbod op blurring.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707